Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд взяла участь у круглому столі «Конституційні засади діяльності законодавчої влади в Україні». Захід зібрав народних депутатів та експертів для дискусії у трьох напрямах: роль парламенту у формуванні уряду, механізми контролю за його діяльністю та місце позапарламентських інститутів у законодавчому процесі.

О. Сироїд звернула увагу на те, що Верховну Раду сприймають передовсім як законодавчий орган. Якщо школярів запитати, для чого потрібен парламент, вони скажуть, «щоб приймати закони», припускає вона і зауважує, що це не помилка, але водночас і не повна відповідь. «Мабуть, кожен цікавиться, чому з’являються неякісні закони, чому допустимі переголосування і кнопкодавство або чому депутати не ходять на роботу, — акцентувала парламентарій. — Відповіді на ці запитання часто не такі прості, як хочеться чути людям. Очевидно, що мають працювати механізми, які б стимулювали законотворців до якісної роботи».
Один із найбільших дефіцитів у роботі парламенту, на думку О. Сироїд, — брак культури консенсусу. Однак, каже вона, це еволюційний дефіцит і до розв’язання цієї проблеми народні депутати ще мають дорости. «У нас майже немає звички просто сісти і говорити, поки не знайдеться рішення, яке стане не компромісним, а влаштує різні сторони процесу», — зауважила заступник Голови Верховної Ради. Водночас 
О. Сироїд звернула увагу на те, що нині ми майже забули, що парламент має ще й функцію контролю за діяльністю уряду. Відтак сенс роботи народних депутатів фактично нівелюється, «бо навіть сам законодавчий процес є наслідком контрольної функції», вважає вона. Політик припустила, що законотворці в природний спосіб перейдуть до перегляду повноважень між Президентом, парламентом та Кабміном, щоб збалансувати виконавчу владу, а також наповнити сенсом роботу всіх інституцій державної влади.
Круглий стіл, під час якого обговорювали ці актуальні питання, відбувався за участі Венеційської комісії Ради Європи, програми USID РАДА, а також за сприяння Центру політико-правових реформ і Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам.
Як зауважив директор програми USID РАДА Ігор Когут, роль парламенту в формуванні уряду і контрольна функція — це великі завдання, над вирішенням яких в Україні працюють, у тому числі, й багато міжнародних партнерів. Поки що не сформовано достатньої політичної волі для реформи в цьому напрямі. Однак дискусія в пошуках нового бачення триває. Перший заступник керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами Петро Боднар, зі свого боку, наголосив, що парламент є і буде ареною важливих дебатів, особливо конституційних. «Апарат розуміє своє значення у забезпеченні компетентного і неупередженого процесу розробки та узгодження проектів рішень, — сказав він. — Тому радо сприймаємо допомогу міжнародних організацій у підвищенні нашої експертної інституційної спроможності в запровадженні інновацій та нових форматів роботи».