Археологічні знахідки на Поштовій площі в Києві, які стосуються історії нашої державності, повинні отримати статус національного музею. Ця боротьба триває роками і це рішення нарешті має бути ухвалено. На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час спільного брифінгу з громадськими активістами. Нині в парламенті зареєстровано проект постанови «Про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в м. Києві» (реєстр. № 8541). Його вже підтримали у профільному Комітеті з питань культури та духовності, тож активісти закликають народних депутатів підтримати цей проект постанови.
«Ми звертаємося до народних обранців із закликом втрутитися в ситуацію, яка є ганебною для всієї країни. Це сором, коли три роки руйнується пам’ятка світового рівня, коли її захист ліг на плечі громадськості. Ми наполегливо просимо звернути увагу на постанову № 8541, яка розглядатиметься найближчим часом, і підтримати її», — наголосили представники громадськості.
На Поштовій площі, за їхніми словами, завдяки археологічним дослідженням, знайдено місце, де відбувалися літописні події, пов’язані із хрещенням киян, дипломатичними візитами древлянських та візантійських послів до наших князів. На захист цього історичного місця став і Патріарх Філарет. Пізніше Митрополит Онуфрій також підтвердив, що це місце має стосунок до літописних подій і його потрібно зберегти й вивчати.
Звернутися по допомогу до народних депутатів активістів змусила бездіяльність Київради. Щоб захистити історичну спадщину, дехто з них оголосив голодовку, яка триває вже два тижні. Вони вимагають вжити негайних заходів для збереження і дослідження виявлених артефактів.