Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— До наступних виборів трохи більше ніж півроку, але вже нині зрозуміло, що влада розробляє схеми фальсифікацій виборів. Ще ніколи в історії сучасної України рівень розчарування діями влади не був настільки великим. Є три частини плану зі збереження чинного режиму. Перший —зробити максимально заплутаним процес висування кандидатів організації та проведення виборів, для цього затягується прийняття нового виборчого законодавства про голосування за відкритими списками. Мета — зберегти гречку, принизливі хабарі та законсервувати наявну систему. Другий пункт — створення слухняної ЦВК. Найкращим підтвердженням, що єдиною реальною опозицією в нашому парламенті є фракція «Опозиційний блок», є те, що лише представників нашої партії не включають до нового складу ЦВК. Третій пункт — відрізати від виборчого процесу півтора мільйона українських громадян — вимушених переселенців із Донбасу та Криму.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— «Народний фронт» уже третій рік закликає ухвалити текст нової Конституції. Ми говоримо не про незначні зміни, а про цілісний документ, який відповідатиме сучасним викликам, що постали перед нашою державою. Насамперед ідеться про виконання волі українського народу — закріплення в Конституції мети членства в НАТО та ЄС. Окрім того, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк як ініціатор цих змін виступив із пропозицією конституційних новацій, які дадуть змогу нарешті чітко розподілити повноваження центральних органів влади та підвищити ефективність державного управління в Україні. Звертаюсь до всіх демократичних сил у парламенті: долучайтеся до конкретних дискусій про конституційні зміни, ми виступаємо за прозорий процес обговорення. «Народний фронт» пропонує не лише внести в Конституцію євроатлантичну ясність, а й запровадити реальну систему стримування та противаг у владі. Ми ініціювали збір 150 підписів народних депутатів для внесення змін до Конституції. Члени нашої фракції вже підписалися в підписних листах, ми закликаємо всіх народних депутатів долучитися до цієї ініціативи.

Олександр ДАНЧЕНКО, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— На зустрічі з послами ЄС одним із головних завдань і напрямків взаємодії з ЄС було вказано цифрову економіку. Саме фракція «Об’єднання «Самопоміч» чотири роки тому перша і єдина йшла на вибори з тим поняттям, що потрібно розвивати цифрову економіку або економіку знань... Нині ми говоримо про корупцію на митниці, у ДФС. Усе це вирішується не поліцейськими, не додатковою кримінальною відповідальністю, а запровадженням цифрових технологій. Це можна зробити за два-три місяці нашими українськими ІТ-спеціалістами, які сьогодні працюють на захід. Фракція «Об’єднання «Самопоміч» наполягає на впровадженні цифрової економіки, на тому, щоб на митниці були запроваджені цифрові технології, а не поліцейські. Тоді в цій країні ми отримаємо прибуток, розвиток. Саме через розвиток цифрової економіки наші ІТ-спеціалісти, інженери не від’їжджатимуть до Польщі, Німеччини, а працюватимуть тут і створюватимуть благо для держави.

Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:
— Хочу привернути увагу до важливого соціального питання — забезпечення житлом військовослужбовців. Чомусь більшість ЗМІ та народних депутатів не звернули увагу на те, що 22 червня Рахункова палата затвердила та оприлюднила звіт про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених на будівництво та придбання житла для військовослужбовців. Так от, звіт кричущий. Він говорить про те, що в Міноборони по суті процвітає корупція у сфері забезпечення житлом військовослужбовців. Аудитори виявили кричущі дані про те, що в процесі як будівництва, так і закупівлі житла було допущено зловживання на суму понад 600 млн грн лише за останні два роки. Це майже половина коштів, які було виділено у 2016—2017 роках на придбання житла для військових...

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Головна проблема в країні полягає у відсутності влади, порядку та в хаосі. Щоб ми були в Європейському Союзі та НАТО, ми повинні бути сильними і захищати права людей. Українці не бачать перспективи в рідній країні, вони не можуть заробити і знайти правди в судах, тому виїжджають за кордон. Президент хоче законсервувати бідність та хаос, а політичні опоненти пропонують перейти до парламентської республіки — хто може довірити свою долю цьому гнилому болоту? Ми пропонуємо, щоб Президент був очільником держави, главою виконавчої влади і за все відповідав. Запропонуємо зміни до Конституції, які винесемо на референдум — ліквідація посади Прем’єр-міністра, скорочення чисельності народних депутатів до 250, відкликання парламентаріїв, скорочення чисельності міністерств тощо. Ключова зміна — переобрання всіх суддів і прокурорів на прямих конкурсах і заборона продавати землю іноземцям.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Напередодні річниці ухвалення нашого Основного закону, Конституційний суд схвалив президентську редакцію законопроекту щодо обмеження депутатського імунітету. Уже цього тижня парламент може прийняти рішення для виконання однієї з головних обіцянок, яку давали виборцям майже всі політичні сили нині присутні в сесійній залі. Ухвалені в 2016 році зміни в частині правосуддя стали рушієм судової реформи, позбавили суддів недоторканності та сприяли очищенню суддівського корпусу. Минулого місяця завершено законодавчу частину створення Вищого антикорупційного суду. Наша фракція підтримує ініціативу щодо закріплення в Конституції курсу на членство в Євросоюзі та НАТО. Цього тижня ми маємо оновити склад ЦВК, наголошуємо на необхідності створення Національного бюро фінансової безпеки. Необхідно також прийняти законопроект, покликаний захистити оборонні об’єкти від зовнішнього впливу.

Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Країна вступає у фазу боротьби за президентське крісло, але політики забули, що четвертий рік тривають бойові дії, а частина території анексована. У ворожих в’язницях перебувають українські громадяни, а агресор і не думає зупинятися. У таких умовах ми маємо забетонувати наш курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію та посилити реформу децентралізації. Маємо лічені дні до завершення сесії. Довготривалий серіал зі складом ЦВК і суддів Конституційного суду потрібно завершити. На порядку денному на цей тиждень — доленосні для країни рішення. Аграрний сектор постійно в шоковій терапії, тому треба підтримати законопроекти щодо протидії рейдерству, низку інтеграційних ініціатив, які стосуються органічної продукції та сільськогосподарської кооперації. Ми втрачаємо престиж робітничої професії. Наша група вважає, що освітня галузь є стратегічною для держави, це інвестиція в майбутнє. Але треба докладати зусиль, щоб освіта відповідала викликам часу.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Маємо змогу зайвий раз проаналізувати стан, в якому опинилася демократія за всі роки незалежності нашої країни. Не дай Боже знову зупиняти диктатора тим, щоб проливати кров власних громадян. Коли аналізуєш порядок денний останніх днів цієї сесії, не надивуєшся. Поруч з нормами, якими звільняються від оподаткування сплачені аліменти, від оподаткування звільняють також електроенергетичне обладнання. Звертаюся до міністра юстиції, який вніс цей законопроект, що має гарну назву «Чужих дітей не буває», до чого тут діти? Ми залишили наостанок низку законопроектів, пов’язаних з аграрним сектором та із захистом громадян, які проживають у високогірних населених пунктах. Тому наполягаємо на тому, щоб принаймні ці рішення, яких так потребують громадяни, негайно внесли на цей і наступний тиждень.