Вечірнє засідання
5 липня

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив до розгляду проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів України»
(№ 6518). «Це дуже важливий законопроект, оскільки йдеться про публікацію законів України в газеті «Голос України». Без цього закону ми ставимо під загрозу весь законодавчий процес і нам украй важливо, щоб сьогодні ми цей закон прийняли», — зазначив голова парламенту.
Голова Регламентного комітету Павло Пинзеник, який представляв цей документ, повідомив, що в законопроекті пропонується внести зміни до статті 139 Регламенту Верховної Ради України, згідно з якими опублікування законів та інших актів Верховної Ради в газеті «Голос України» та в «Відомостях Верховної Ради України» є їхнім офіційним оприлюдненням, опублікуванням, а також доведенням до відома населення законів, постанов та інших актів Верховної Ради шляхом їх розміщення на офіційному сайті Верховної Ради України. У зв’язку з цим пропонується внести зміни до законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про друковані засоби масової інформації», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» та «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». «Комітет зазначив, що не викликають заперечення запропоновані зміни до статті 139 Регламенту Верховної Ради України, ми їх повністю підтримуємо. Натомість до нас як до головного комітету також надійшов висновок Комітету з питань свободи слова та інформації, до відання якого належать питання свободи слова, інформаційної політики, котрий запропонував у своєму висновку повернути проект закону № 6518 суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання», — повідомив П. Пинзеник та додав, що, ознайомившись із зауваженнями, Регламентний комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект у першому читанні.
Співдоповідач, один з ініціаторів цієї законодавчої ініціативи, народний депутат Володимир Литвин зазначив, що необхідність ухвалення цього законопроекту пов’язана з тим, що Верховна Рада повинна мати друкований орган, який публікував би всі документи, які приймає парламент. «Якщо Верховна Рада вважає, що закони, постанови та інші рішення, які приймає парламент, можуть друкуватися підпільно, невідомо де і невідомо ким, і таким чином набувати своєї легітимності, то ми маємо тоді прийняти рішення і дозволити колективу «Голосу України» йти на роздержавлення цього друкованого засобу масової інформації для того, щоб вони самостійно, як це визначає закон про роздержавлення, далі вирішували питання життя і діяльності цього видання», — сказав
В. Литвин та зазначив, що він разом з іншим співавтором законопроекту Олегом Ляшком виходили з того, що Верховна Рада як вищий законодавчий і представницький орган народу повинна оприлюднювати автентичні тексти. «Я можу вам навести приклад: коли для влади потрібно прийняти якесь рішення і швидко оприлюднити, то створюється якийсь бюлетень, невідомо який, то він негайно визнається через Міністерство юстиції офіційним виданням, що було у попередній період, публікує це рішення, а потім зникає», — зауважив парламентарій та підкреслив, що Верховна Рада повинна публікувати свої акти через орган Верховної Ради — газету «Голос України».
У зв’язку з цим В. Литвин нагадав випадок, який мав місце 2010-го, коли Конституційний Суд прийняв рішення про повернення до Конституції 1996 року. «Верховна Рада не дозволила «Голосу України» опублікувати цей текст. Подивіться, ким він був опублікований і введений в дію», — сказав він та наголосив, що саме Верховна Рада відповідальна за ті рішення, які вона ухвалює.
Народний депутат Олена Сотник звернула увагу, що з тексту доповнення до статті 21 Закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» може скластися враження, що окрім друкованого способу, для того, щоб нормативно-правові акти набули чинності, достатнім є й будь-який інший спосіб їхнього оприлюднення, що може призвести до плутанини, коли насправді набув чинності той чи інший нормативно-правовий акт або закон.
Коментуючи це зауваження, В. Литвин зазначив, що такі побоювання мають місце, тому очевидно треба чітко прописати, що за автентичність друку законодавчих актів, які прийняті Верховною Радою, несе відповідальність офіційний орган Верховної Ради — «Голос України». «Можуть розповсюджувати й інші видання, у тому числі електронні, ці документи, але всі повинні розуміти, що автентичність тексту має місце виключно в офіційному виданні», — заявив народний депутат.
Під час обговорення народний депутат Руслан Сидорович («Самопоміч») закликав колег усвідомити дуже просту річ: робота законодавчого органу, який не матиме змоги публікувати закони, які він приймає, призведе до абсолютного колапсу і неспроможності парламенту фактично виконувати одну зі своїх найважливіших функцій — ухвалення законів. Відтак він закликав ухвалити законопроект у першому читанні, щоб під час підготовки до другого читання врахувати слушні зауваження науково-експертного управління.
Юрій Павленко (Опозиційний блок) зазначив, що можливо й правильний курс на роздержавлення ЗМІ також створив низку проблем, у зв’язку з чим до Комітету з питань свободи слова та інформації надходить чимало звернень. Стосовно ж законопроекту № 6518, то, за його словами, «Опозиційний блок, вивчивши всі аргументи, заслухавши позицію різних сторін, ухвалив рішення підтримати цей законопроект за основу, щоб дати змогу редакції «Голосу України» повноцінно і професійно працювати».
Вікторія Сюмар («Народний фронт») звернула увагу, що пропонована редакція законопроекту дає змогу зберегти не лише колективи «Голосу України» і «Урядового кур’єра», а й усіх інших друкованих видань державних органів влади. «Це насправді сотні видань включно із судами і це величезні кошти з бюджету», — сказала вона та наголосила на необхідності внесення до нього серйозних змін, щоб залишити лише «Голос України» та «Урядовий кур’єр», передбачивши також обов’язкову вимогу оприлюднювати нормативно-правові акти також в Інтернеті.
Рішення про ухвалення законопроекту № 6518 у першому читанні підтримали 240 народних депутатів. Представники фракції «Блок Петра Порошенка» здебільшого не брали участі в голосуванні, оскільки ще на ранковому засіданні наголосили на необхідності першочергового розгляду питання про зміну складу ЦВК.
Далі головуючий на вимогу двох фракцій — «Народного фронту» та Радикальної партії — оголосив півгодинну перерву.
По її завершенні лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що парламентська криза викликана бажанням Президента «узурпувати вплив на Центральну виборчу комісію, намаганням фальсифікувати наступні президентські і парламентські вибори та узурпувати владу». Закликавши парламент не піддаватись на шантаж, він також закликав Президента «не поглиблювати політичну кризу», щоб не повторювати помилок попередників.
Андрій Тетерук («Народний фронт») підкреслив, що в усі часи, коли наша країна зазнавала випробувань, парламент завжди діяв так, щоб врятувати ситуацію та виправити її на краще. За його словами, «Народний фронт» налаштований на консолідовану роботу, щоб ухвалювати рішення та рухатися вперед.
Після обміну думками головуючий закрив вечірнє засідання.

Сергій ЛАВРЕНЮК.