У вересні 2018 року в Україні стартує Рік французької мови. МОН та Посольство Франції у Києві сподіваються залучити до його проведення дипломатичні представництва інших франкомовних країн. Про це йшлося під час зустрічі міністра освіти і науки Лілії Гриневич з послом Франції в Україні Ізабель Дюмон.
«У нас 49 шкіл з поглибленим вивченням французької та 1 220 закладів, де її вивчають як предмет, — зазначила міністр. — Важливо зробити акцент на тих закладах та педагогах, які навчають школярів французької мови як другої іноземної. У спеціалізованих школах у нас і так усе більш ніж добре... Гадаю, відкриття можливостей для підвищення кваліфікації таких вчителів було б додатковим поштовхом».
МОН разом з Британською Радою в межах Року англійської мови в Україні реалізували проект, якому передував моніторинг підготовки вчителів у педагогічних вишах. З’ясувалося, що в бакалавратурі майбутні вчителі англійської вивчають методику лише 4 відсотки часу, решту витрачають на теорію. «Це велика проблема, яка стосується не лише якості підготовки, а й включення студента в професію, — наголосила Лілія Гриневич. — У межах Року французької мови ми могли б провести схожий моніторинг і почати пілотний проект у вишах для модернізації програм підготовки вчителів французької».
Йшлося також про заохочення переможців олімпіад з французької та підтримку освітян, які здобудуть  перемогу у відповідній номінації конкурсу «Учитель року». «Мені дуже близькі ці пропозиції. Колись я тричі перемагала на регіональному рівні в мовних олімпіадах у Франції. За результатами однієї мене відправили в «Артек» в Україну. І мені здається, що це зіграло важливу роль у тому, що я стала послом. Переконана, що заохочення переможців конкурсів — вчителів та дітей — є вкрай важливим», — зазначила Ізабель Дюмон.
Крім того, продовжать програму підвищення кваліфікації педагогів Нової української школи. «Ми дуже вдячні за допомогу в підвищенні кваліфікації вчителів, які навчатимуть дітей французької мови у першому класі з 1 вересня 2018 року», — розповіла Лілія Гриневич.
Цьогоріч таку можливість отримали 302 викладачі. Вчителям пропонують підготовку за програмою PRO FLE, розробленою Міжнародним центром педагогічних досліджень (CIEP) та Національним центром дистанційної освіти Франції (CNED).
Окремими напрямами роботи в межах Року французької мови може стати розширення кількості пришкільних літніх мовних таборів та створення онлайн-курсу для вчителів, інформує прес-служба МОН.