або Як рейдери прибирають до рук землі на Вінниччині — живих і померлих 

Представники двох сільськогосподарських підприємств — ТОВ «Куриловецьке і К», а також ПП «Агротал» — розповіли «Голосу України» про рейдерське захоплення, як вони вважають, частини орендованої землі та вирощеного врожаю. Як вдається відбирати землю в успішно працюючих підприємств? У підприємств, де вирощують високі врожаї, які сплачують мільйонні податки, розраховуються з власниками паїв, беруть участь у благодійній допомозі... Про це йшлося на засіданні робочої групи з розгляду окремих звернень в аграрній сфері та врегулювання конфліктних ситуацій, яку очолює перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко.

 

ТОЧКА ЗОРУ

Андрій ГИЖКО, перший заступник голови Вінницької ОДА:

— В області непоодинокі факти порушення процедури реєстрації. Насамперед це стосується реєстраторів нерухомого майна. Найбільше порушень у реєстрації документів, що стосуються сфери земельних відносин. Йдеться про аграрний бізнес, що є дуже привабливим і прибутковим, тому багато структур мають бажання зайти в цей сегмент. У цій сфері часто спостерігаються зловживання недоліками законодавства і неправомірно укладаються договори оренди. Я хочу наголосити, що всі такі випадки викорінюватимуться, і ми працюватимемо на запобігання порушень. Усі мають діяти прозоро, згідно зі статутними документами, у рамках чинного законодавства. Убезпечити бізнес від зловживань — одна з функцій державних реєстраторів.

 

Недоторканні?..

— Схема, за якою у нас відібрали землю, кримінальна від початку і до кінця, — розповідає юрист товариства «Куриловецьке і К» Олег Андрощук. — Спочатку підробили документи, на їх підставі державні реєстратори припинили наші договори з орендарями і зареєстрували нові договори з іншими. На жаль, зловмисників не тільки не покарано, їх навіть не встановили.
За словами керівника «Куриловецьке і К» Сергія Мартьоли, саме за такою схемою у товариства вкрали загалом понад 600 гектарів орендованої землі. Співрозмовник стверджує, що у такий спосіб також позбулися частини орендованих паїв ще два підприємства. Їхні земельні ділянки, як і ТОВ «Куриловецьке і К», перейшли до ТОВ «Агросервіс Біликівці» (директор Кирило Потанін) та ТОВ «Агросервіс Біликівці-1» (директор Олексій Ніколішин).
— Відчужені земельні ділянки нам вдалося повернути, — продовжує Сергій Мартьола. — Знаю, що відновили справедливість ще два постраждалі товариства. Але за злочинні дії ніхто не відповів. Таке враження, що винні у цьому особи недоторканні. Де гарантія, що вони й надалі не використовуватимуть кримінальну схему?
Співрозмовники навели декілька епізодів, як у них викрадали орендовані ділянки і як вони їх повертали.

Епізод перший: хто приходив із дорученням?

Торік у ТОВ «Куриловецьке і К», за словами його представників, несподівано зникло 250 гектарів орендованої землі. Дізналися про це під час перевірки даних у єдиному державному реєстрі власників земельних ділянок. «Частина орендованих паїв дивним чином опинилася у сусідів із ТОВ «Агросервіс Біликівці», — продовжує розповідь Сергій Мартьола. — Під час з’ясування обставин встановили, що припинення оренди зареєстрував державний реєстратор із райцентру Чечельник нашої області Сергій Фаренюк. Він же зафіксував їх передачу згаданому товариству.
Коли ми приїхали до реєстратора, той розповів, що до нього звернувся чоловік із дорученням від нашого товариства. Нібито цим «дорученням» я уповноважував його припинити договори оренди загальною площею 250 гектарів. Простіше кажучи, я як керівник вирішив передати орендовану землю іншим(?!). Пояснив реєстратору, що жодні документи з цього приводу не підписував. Печаткою їх не скріплював. Після надання неспростовних доказів реєстратор змушений був визнати, що, за його словами, «припустився помилки». Запевнив нас, що виправить її. У той же день скасував попередню реєстрацію і поновив оренду 250 гектарів за нашим товариством.
Після інциденту представники товариства «Куриловецьке і К» звернулися із заявою про злочин до Чечельницького відділу поліції. Було це ще у червні 2017-го. Рік минув відтоді. Ділка, який надав підроблені документи, досі не встановлено, хоча на яке підприємство оформлені, відомо.
За словами співрозмовника, невдовзі злочинні дії стосовно їхнього товариства було вчинено повторно. Причому, за такою само схемою.

Епізод другий: «Паї відібрали за документами, яких я не підписував»

ТОВ «Куриловецьке і К» орендує землі у Жмеринському районі. У березні нинішнього року дізналися, що майже сто ділянок загальною площею приблизно 400 гектарів опинилися в оренді іншого підприємства — ТОВ «Агросервіс Біликівці-1».
— Зробили це так само, як і в попередньому випадку, — пояснив Сергій Мартьола. — Нібито я знову підписав угоди про розірвання договорів оренди та надав доручення щодо їх реєстрації за іншим підприємством. Не робив я цього. Не підписував документи на розірвання договорів. Не скріплював їх печаткою. Факт підробки вже доведено експертизою. Висновок експертів є у матеріалах розслідування.
Як стверджує співрозмовник, припинення дії договорів товариства «Куриловецьке і К» оформляла державний реєстратор сільської ради у селі Станіславчик Жмеринського району Анастасія Мельник. Пізніше вона пояснила, що до неї звернулася громадянка В. К. Надала доручення від керівника ТОВ «Куриловецьке і К»... Інший реєстратор — Ольга Левандовська — зареєструвала договори з новим орендарем — ТОВ «Агросервіс Біликівці-1». Держреєстратор перебуває у Немирівському районі. Вона уточнила, що документи їй надала юрист згаданого товариства Галина Тарасова.
— Ми повернули ці землі через оскарження дій реєстраторів до Міністерства юстиції, — каже юрист ТОВ «Куриловецьке і К» Олег Андрощук. — При міністерстві є комісія, що розглядає питання правомочності їхніх дій (Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. — Авт.). Своїм наказом від 19 квітня 2018 року Мін’юст скасував рішення державних реєстраторів Мельник та Левандовської і поновив реєстрацію права оренди землі за нашим товариством. До речі, названих держреєстраторів позбавили права на виконання своїх функцій. Щоправда, лише на місяць.
Цього разу заяву про злочин підприємство ТОВ «Куриловецьке і К» подало до Жмеринського відділу поліції.
Як стверджують співрозмовники, з розслідуванням, як і в попередньому випадку, невиправдано зволікали. Вони звернулися з листами до прокурора області, а також начальника обласної поліції з проханням передати розслідування до слідчих обласної поліції. Справи об’єднали в одне провадження. Чекають на результати.

Епізод третій: автографи... з того світу

Правоохоронці мали б перевірити ще один кричущий факт — укладення договорів оренди з... померлими. На їх підставі земля померлих перейшла до згаданого ТОВ «Агросервіс Біликівці».
21 грудня 2016 року померла одна з жительок села Біликівці. Рідні провели її в останню путь. Покійна мала земельний пай. Через деякий час спадкоємці дізналися, що ділянку померлої орендує «Агросервіс Біликівці». Дата укладення договору — 1 червня 2017 року. Але ж на той момент жінки вже не було на світі понад п’ять місяців(?!). Зареєструвала договір із померлою державний реєстратор Могилів-Подільської міськради Валерія Кушнір. У вересні 2016-го не стало ще однієї власниці земельної ділянки з цього села. Згідно з документами, померла підписала договір 26 червня 2017-го. Передала свою ділянку згаданому товариству. Так само, даруйте, з того світу виявили бажання передати в оренду земельні паї інші померлі, які пішли з життя у 2015—2016 роках. На договорах, датованих 2017-м, значаться їхні підписи. Їхні паї також дісталися тому ж таки ТОВ «Агросервіс Біликівці».
Ці факти наведено у скарзі спадкоємців померлих власників на адресу Мін’юсту. Рішенням Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації землю повернули спадкоємцям. З такою само скаргою зверталися до названого міністерства ще понад 70(!) власників паїв. Дякувати, вони ще живі.
Власники паїв звернулися з колективною скаргою до Мін’юсту. Комісія розглянула її і скасувала рішення про державну реєстрацію (наказ Мін’юсту № 3152/5 від 10.10.2017 р.). Поновили права 81 власника паїв. До речі, реєстрували договори оренди реєстратори відділу надання адмінпослуг Могилів-Подільської міськради Валерія Кушнір, Ярослав Грудецький, Вадим Казьмір та відділу адмінпослуг Жмеринської міськради Анатолій Левінський.
Представники ТОВ «Агротал» навели факт збирання врожаю соняшнику, який можна кваліфікувати як крадіжку. Як пояснила представник товариства Світлана Шульц, у них, за її словами, тоді вкрали насіння на суму 420 тисяч гривень. «Керівник товариства «Агросервіс Біликівці» разом із нами особисто брав участь у визначенні суми втрат. Запевнив, що відшкодує завдані збитки, — каже пані Світлана. — Однак слова не дотримав, зустрічей уникає...»
Журналіст «Голосу України» мав намір вислухати також думку неодноразово згадуваного керівника ТОВ «Агросервіс Біликівці». Проте на телефонні дзвінки чоловік не відповів. Не з’явився він і на засідання робочої групи з розгляду окремих звернень в аграрній сфері та врегулювання конфліктних ситуацій, яку очолює перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. На зібранні розглядали заяву ТОВ «Куриловецьке і К» та «Агротал» про несанкціоноване захоплення орендованих ними земель.
— Представники обласної поліції, які входять до складу робочої групи, повідомили, що триває досудове розслідування кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу (підробка документів, печаток і зловживання службовим становищем), — зазначила у розмові з «Голосом України» секретар робочої групи Інна Ткачук. — Розслідування здійснюється за заявою товариства «Куриловецьке і К».
Пані Ткачук додала, що на засіданні був присутній голова Жмеринської райдержадміністрації (РДА) Олег Легеза. Ось що він розповів у розмові з кореспондентом «Голосу України». За його словами, підприємство «Куриловецьке і К», як і «Агротал», давно працює в районі. До них нема претензій щодо сплати податків, вони беруть участь у благодійній діяльності. Зате, уточнив співрозмовник, ТОВ «Куриловецьке» має проблеми з розрахунками з частиною пайовиків. «Люди приходили до мене на прийом, я запрошував на таку зустріч представників товариства, — каже керівник району. — Комусь недодали мішок цукру, комусь кукурудзи... Йдеться про тих, хто припинив договір оренди з «Куриловецьким».
Сергій Мартьола, керівник ТОВ «Куриловецьке», з цього приводу зауважив: «Взяті зобов’язання з виплати орендної плати перед тими, хто вийшов із товариства, ми виконали. Йдеться про матеріальну допомогу. Якщо людина пішла від нас, ми їй услід маємо ще допомогу надати?..»
Стосовно того, як частина орендованих земельних ділянок опиняється в іншого товариства, керівник району сказав, що ці факти перевіряють правоохоронні органи. Пан Легеза порадив вислухати другу сторону — керівника ТОВ «Агросервіс Біликівці». Пообіцяв сприяти в організації такої розмови. Однак той не відповів на дзвінки журналіста.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

P. S. Редакція продовжить висвітлення цієї теми після завершення розслідування.

 

КОМЕНТАР ЮРИСТА

— Держава спростила реєстрацію договорів оренди земельних ділянок (паїв), надали більше повноважень реєстраторам, однак це призвело до ще більших зловживань і поширення шахрайських дій, — каже юрист Сергій Кривонос. — Наведені вище приклади свідчать, що державні реєстратори не перевіряють надані їм документи — фальшиві вони чи справжні. Пояснили, що це не їхня функція. Виходить, що особи, уповноважені державою на дотримання законності у земельній сфері, на ділі сприяють зловмисникам? Адже ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачає відмову в реєстрації прав, якщо заяву подає неналежна особа. А ст. 36 названого закону зобов’язує державного реєстратора повідомляти правоохоронні органи, якщо під час проведення реєстрації виникає сумнів щодо справжності поданих документів.
Щодо скасування дій державного реєстратора. Раніше з цим можна було звернутися до адмінсуду. Тепер адмінсуди не розглядають такі питання. 13 квітня 2018-го Велика палата Верховного Суду надала роз’яснення, що адмінсудочинство до цього не має стосунку. Так само планують позбавити Мін’юст права скасовувати державну реєстрацію, нині це робить Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при міністерстві. Якщо таке станеться, залишиться один спосіб встановлення істини — цивільне судочинство. Тобто і власники земельних паїв, і законні орендарі залишаться сам на сам із рейдерами.
Йдеться не лише про те, що там справи можуть розглядатися тривалий час. Головне в іншому — з чим власнику паю або орендареві йти до суду, щоб вирішити питання про визнання договору недійсним? Якщо договір підроблений, то, зрозуміло, такого примірника у власника землі нема. Позивач не знає, на підставі чого державний реєстратор вчинив реєстр. Де взяти підроблений документ? А суд вимагає. Як постраждалому товариству чи окремо взятому власнику діяти?
Крім того, у суді треба платити, наймати адвоката. Для селянина кошти немалі.

 

ДОВІДКОВО

ТОВ «Куриловецьке і К» орендує 477 земельних паїв. Кожен орендодавець отримав оплату та допомогу на суму 11,5 тисячі гривень, що становить 12% від нормативно-грошової оцінки паю. Ще 2,4 млн грн зарплати виплачено мешканцям сіл, які працюють у товаристві. Майже чотири мільйони гривень податків сплачено торік за результатами господарської діяльності (з них 3.034,7 тис. грн до місцевого бюджету). Товариство надає пайовикам п’ять тис. грн допомоги при народженні дитини та три тис. грн на поховання, власною технікою безплатно здійснює оранку городів (площею 30 соток), а взимку — прибирання снігу з сільських доріг. Пайовики безплатно отримують солому. Благодійної допомоги власникам земельних паїв та громаді торік надано на загальну суму 550 тис. грн (у т. ч. 50 тис. на районну лікарню, понад 20 тис. — на церковну громаду, майже 28 тис. грн на придбання новорічних подарунків тощо).