Рішення оптимізувати освітянські заклади у Млинівській ОТГ, що на Рівненщині — об’єднати гуманітарну гімназію та ЗОШ №3, — спричинило велике обурення у батьків гімназистів, які вважають, що економити на добротній, якісній освіті дітей (майбутнього України) неприпустимо. Тим паче що за результатами ЗНО-2017 Млинівська гімназія посіла третє місце на Рівненщині.

Своє невдоволення батьки і громада прагнула донести і до місцевої, і до обласної влади, вдаючись до акцій протесту: двічі перекривали трасу, намагалися переконати депутатів на сесії Млинівської селищної ради. Коли правоохоронці не пустили майже тридцятьох батьків до сесійної зали, виник конфлікт, унаслідок якого травми отримало двоє поліцейських, а двадцятеро протестувальників, до яких правоохоронці застосували сльозогінний газ, звернулися по медичну допомогу. А днями на знак протесту чотири протестувальники вдалися до голодовки. Влада не хоче дослухатися до думки людей.

Народний депутат України Олександр Дехтярчук (на знімку) (Дубенський виборчий округ № 154) з перших днів конфлікту був на боці батьків і педколективу Млинівської гімназії. Ось як він прокоментував ситуацію навколо Млинівської гімназії:
— Хочу звернути вашу увагу на події, які відбуваються в селищі Млинів на Рівненщині. Вони викликані бажанням керівництва Млинівської об’єднаної територіальної громади розв’язати проблеми з нестачею освітньої субвенції шляхом закриття Млинівської гімназії. Уже кілька місяців поспіль педагогічний колектив, батьківський комітет оббивають пороги і місцевої влади, і Рівненської ОДА з конкретною вимогою: не допустити закриття гімназії, закладу, який дає хорошу освіту дітям.
На жаль, керівництво громади не наслідує приклад Вінстона Черчилля, який у таких випадках казав, що лише дурні не виправляють своїх помилок та не міняють своїх думок.
На мій погляд, закриття гімназії є неприпустимим. Навіть брак освітньої субвенції не є причиною того, щоб іти на такий крок і втратити освітянську перлину Млинівського району. За всі ці роки у Млинівській гуманітарній гімназії сформовано відповідний педагогічний колектив, накопичено освітянський досвід. Керівництво зробило багато для поліпшення матеріально-технічного стану. Зокрема, за мого подання було виділено кошти на перекриття даху будівлі гімназії за рахунок коштів субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій.
Зі свого боку я звернувся до Міністерства освіти і науки, яке є головним розпорядником коштів, із проханням допомогти млинівській громаді вирішити питання освітньої субвенції за умови збереження гімназії, надавши додаткові кошти для освітньої субвенції. Вважаю неприпустимим розв’язання фінансових проблем громади шляхом скорочення видатків на освіту.
Пропоную місцевій владі припинити загострювати соціальне напруження та скасувати попереднє рішення. У разі відмови логічним буде оскарження в суді рішення, що було прийнято з порушеннями Регламенту.
Разом із колегами—народними депутатами підготували запит щодо проведення перевірки дій працівників поліції під час сесії Млинівської селищної ради.

Записала Олександра ЮРКОВА.
Фото надано автором.

Рівне.