У Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації відбулась робоча нарада з розгляду звіту про роботу Фонду державного майна України у 2017 році. У заході взяли участь народні депутати України: Ігор Лапін, Павло Різаненко, Геннадій Чекіта, Ігор Луценко, Олександр Нечаєв, Тетяна Донець, Антон Кіссе, керівник Фонду державного майна України Віталій Трубаров, члени Рахункової палати, відповідальні працівники Мінекономрозвитку.
Присутні заслухали Звіт про роботу Фонду державного майна України та результати виконання Державної програми приватизації у минулому році. Під час обговорення народні депутати звернули увагу на зволікання з призначенням Голови Фонду державного майна, на невиконання планових завдань щодо надходження коштів від приватизації до Державного бюджету України (19,7 відсотка) та від оренди державного майна (66). Також було поінформовано про перебіг приватизації резонансних об’єктів.
«У 2017 році маємо вищий показник за останні два роки надходжень у Держбюджет від приватизації держмайна — Фондом перераховано до бюджету понад 3 мільярди гривень. Ці кошти забезпечив, зокрема, продаж п’яти об’єктів енергетичної галузі, а сума, отримана від продажу цих об’єктів, у 27 разів вища за їх номінальну вартість. Загальна кількість приватизованих об’єктів у 2017 році становила 156. Минулоріч фондом також забезпечено надходження майже мільярда гривень від сплати дивідендів та відрахування частини чистого прибутку господарських товариств», — повідомив в.о. Голови Фонду Віталій Трубаров і додав, що хотілося б досягти більших результатів, але умови, в яких довелося працювати, не дали змоги це зробити. Поза тим, Фонд доклав зусиль для забезпечення надходжень до Державного бюджету. Увага працівників Фонду була зосереджена на таких важливих напрямах, як підвищення інвестиційної привабливості об’єктів приватизації, запровадження прозорого процесу приватизації, прискорення підготовки нових об’єктів до продажу, запровадження нових способів приватизації.
Та головне, що у 2017-му Фондом було підготовлено платформу для продажу об’єктів малої приватизації через систему «РrоZorro. Продажі», запроваджено механізм щодо недопущення недобросовісних учасників до конкурсу з оренди державного майна. Найголовнішим досягненням Фонду державного майна України його керівник назвав підготовку нової законодавчої бази для проведення приватизації на абсолютно нових принципах та підходах, що створило передумови успішних продажів об’єктів у майбутньому. Це насамперед нова редакція закону про приватизацію державного майна.

Вл. інф.

 

Довідково

Фонд державного майна України є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, управління об’єктами державної власності, у тому числі корпоративними правами держави щодо об’єктів державної власності, що належать до сфери його управління, а також у сфері державного регулювання оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності.

Стаття 1 Закону України «Про Фонд державного майна України».