Шість континентів, 26 країн, 34 міста, понад 230 тисяч кілометрів протягом 2011—2018-го. Це сім років життя громадського діяча Миколи Подрезана у подорожі на інвалідному візку (на знімку).

Фото Володимира ОСИПЕНКА.

Завершення цього унікального соціально-культурного проекту під назвою «Планета Земля. Погляд з інвалідного візка» відбулося 5 липня у Києві, на Майдані Незалежності.

Ідея такої мандрівки виникла у Миколи Подрезана не випадково. Втративши можливість вільно пересуватися після аварії у 1991 році, він, завжди активна, дієва особистість, зіткнувся з повною непристосованістю нашої інфраструктури, будь-якого публічного простору для людей з інвалідністю. І після того, як пан Микола разом зі 120 українцями взяв участь у київському етапі естафети Олімпійського вогню Олімпіади в Афінах 2004 року, він задумав проект символічної подорожі за всесвітнім маршрутом цього вогню.
Ідея проекту — не просто показати, що людина на візку може безперешкодно мандрувати континентами, хоча ця складова також є надзвичайно важливою, адже потребує неабияких зусиль — і фізичних, і духовних. Найголовнішою метою Миколи Подрезана було зібрати якомога більше інформації з усього світу про практичне вирішення проблем доступності для людей з обмеженими можливостями певних об’єктів, особливо культури та спорту, історичних пам’яток. Отриманий досвід дає змогу скласти рекомендації для української влади та громадянського суспільства щодо того, як реально полегшити життя людей з особливими потребами, як створити умови для їхнього безперешкодного і комфортного пересування й доступу нарівні з іншими громадянами. Саме над цим він уже працює.
Неодноразово цього дня звучали на адресу пана Миколи слова «людина-легенда»: і з вуст його колег та друзів, і від офіційних осіб. Павло Клімкін, міністр закордонних справ, який прийшов привітати мандрівника-рекодсмена, сказав, що Микола Подрезан — «людина, від якої можна брати особисте натхнення». І запевнив, що МЗС так само підтримає наступні проекти пана Миколи, як і цей. Адже, по суті, подорож «Планета Земля. Погляд з інвалідного візка» — це великий проект культурної дипломатії, задуманий і здійснений українцем, котрий захоплює і надихає своєю «життєвою енергією та драйвом».
Справді, Микола Подрезан виконував протягом цих семи років іще одну надзвичайну місію: хоч би де він був, розповідав про нашу культуру, історію, знайомлячи світ з Україною. І завжди поряд була його віддана однодумиця — дружина Наталія. Разом вони пронесли наш синьо-жовтий прапор довкола планети, демонструючи велику силу духу і справжній патріотизм.
В усіх 34 містах, які відвідали під час навколосвітньої подорожі, вони традиційно співали український Гімн. Прозвучав наш славень і цього разу. Але з невеличкою інтерпретацією Сергія Фоменка (Фоми), лідера гурту «Мандри» та давнього друга Миколи Подрезана. Сергій розповів, що товаришують вони ще з 2004 року, від помаранчевого Майдану, і він у захваті від Миколиного натхнення, від його впертості. Бо «він є прикладом людини, яка втілює свої мрії у життя поза усі об’єктивні складнощі, прикладом для кожного громадянина України, особливо для тих, хто опускає руки. Це ілюзія. Усе можна зробити. Якщо ти маєш упевненість, упертість, бажання. І найголовніше — треба діяти». А щодо славня — змінити Сергій Фоменко пропонує перший рядок нашого Гімну. Каже, що вже майже п’ять років, від Революції Гідності, популяризує цю ідею і хоче втілити її на офіційному рівні: замість «Ще не вмерла України...» виконувати «Є і буде України і слава, і воля».
І справді: «є і буде», якщо у нас є такі люди, як Микола Подрезан. Як наші захисники, котрі боронять нині Україну.

Лариса ГОНЧАРЕНКО.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 


Останні метри навколосвітньої подорожі на візку Миколи Подрезана, що тривала 7 років.

 


Тріумф переможця: мрія здійснилася!

 


Мандрівник-візочник Микола Подрезан зі своєю дружиною Наталією на урочистому завершенні проекту «Планета Земля. Погляд з інвалідного візка» на Майдані Незалежності у Києві 5 липня 2018 року.

 


Пан Микола дарує пам’ятні конверти з марками тих міст, де він побував, представниці «Укрпошти».

 


Досягнення Миколи Подрезана занесено до Національного реєстру рекордів.

 


Міністр закордонних справ Павло Клімкін тепло привітав рекордсмена.

 


Сергій Фоменко (Фома), фронтмен гурту «Мандри», вітає свого друга з перемогою.

Фото Володимира ОСИПЕНКА.

 


Тридцять перший етап проекту «Планета Земля. Погляд з інвалідного візка» був подоланий 26 жовтня 2017 р. в місті Атланта (США), де у 1996 році пройшли ХХVІ Олімпійські Ігри.

 


Тридцять другий етап проекту «Планета Земля. Погляд з інвалідного візка» був подоланий 20 квітня 2018 р. в місті Мельбурн (Австралія), столиці ХVI Літніх Олімпійських ігор 1956 року.

Фото з відкритих джерел.