Погоджувальна рада

Завершується восьма сесія Верховної Ради восьмого скликання. Нинішній пленарний тиждень у парламенті буде останнім. Чи дійдуть народні обранці згоди щодо обрання нового складу ЦВК та законопроекту, який ще належить ухвалити для остаточного завершення створення Вищого антикорупційного суду і судової реформи? Чи вистачить політичної волі для скасування депутатської недоторканності через внесення змін до Конституції?

 

Сергій Власенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

 

Ірина Луценко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

 

Як зауважив на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, у вівторок парламент планує розглянути блок питань аграрної політики (майже десять питань). У середу депутати розпочнуть розгляд законопроекту про бізнес-омбудсмена, цей законопроект є досить об’ємним, до нього надійшло багато правок, тож голосування, вочевидь, відбудеться у четвер. Тоді ж парламент розгляне й низку питань ратифікації, блок питань національної безпеки та оборони, а в другому читанні — законопроект про зміни до Закону про статус суддів у зв’язку з утворенням Вищого антикорупційного суду (№ 7441). Ухвалення цього закону необхідне для остаточного завершення створення Антикорупційного суду.

Вибори не за горами

Ключове політичне питання — оновлення складу Центральної виборчої комісії. «Це обов’язок українського парламенту і кожної політичної сили, яка внесла свої пропозиції Президенту України», — зауважив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. Адже з серпня ЦВК має розпочати підготовку до чергових президентських виборів.

Фракція БПП наполягає, щоб питання переобрання ЦВК розглянули одним з перших питань порядку денного. «Оновлення складу Центральної виборчої комісії — це обов’язок українського парламенту, а також кожної політичної сили, яка внесла свої пропозиції Президенту України», — заявив А. Герасимов.

Серед пріоритетних завдань фракція БПП також вважає розгляд змін до Конституції України щодо обмеження депутатської недоторканності та остаточне завершення створення Антикорупційного суду України.

Міжнародні партнери України висловилися на підтримку президентського Закону «Про національну безпеку», який 8 липня набув чинності. «Він став рішучим кроком України в бік західного безпекового простору та інтеграції до стандартів НАТО», — зауважив А. Герасимов, зацитувавши офіційне повідомлення Державного Департаменту Сполучених Штатів Америки: «США вітають новий український закон про Національну безпеку, прийнятий Верховною Радою України 21 червня та підписаний Президентом Петром Порошенком 5 липня.

«До президентських, і потім парламентських, виборів маємо підійти вже з легітимним, працездатним Центрвиборчкомом, — наголосив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. — До того ж у нас «зависли» вибори у деяких ОТГ. Тому ще раз наголошую — склад ЦВК треба оновлювати. І не зволікати».

Однак ситуацію, коли Президент подав 14 кандидатів на 13 посад членів ЦВК, у фракції вважають «щонайменше незрозумілою». «Вийти з неї можна лише через нове подання Президента — з тринадцятьма прізвищами на тринадцять вакансій», — заявив М. Бурбак. За його словами, «Народний фронт» підтримує вимогу про представництво всіх фракцій і груп у складі нової ЦВК.

«Це відповідає принципам Парламентської асамблеї Ради Європи. І це необхідно зробити, щоби уникнути пропагандистських маніпуляцій, особливо в іноземних ЗМІ. Щоб потім з телеефірів ніхто не говорив, що вибори нелегітимні, недемократичні, бо проведені ЦВК, яка обрана в недемократичний і непрозорий спосіб», — підкреслив М. Бурбак.

«Так, чинне виборче законодавство не передбачає такого квотного представництва, але й не забороняє його, — зазначив лідер фракції. — Проте «Народний фронт» завжди стояв і стоятиме на засаді проведення вільних демократичних виборів. Щоб не було навіть натяків на можливість узурпації ЦВК в одних руках, однією політичною силою». Фракція також підтримує пропозицію щодо внесення правки в закон про Антикорупційний суд про підсудність новому суду справ, спрямованих в інші суди до моменту створення Вищого антикорупційного суду.

При цьому Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що Виборчий кодекс наразі розглядається робочою групою, створеною у профільному комітеті, і з 4,5 тисячі поправок, внесених до законопроекту, розглянуто менш як половину. Для розгляду такого об’ємного законопроекту потрібно не менш як цілий пленарний тиждень.

Посилити економіку, малий і середній бізнес

Фракція «Самопоміч» наполягає на ухваленні законів, які підсилять малий та середній бізнес — заявив лідер фракції Олег Березюк. Зокрема, йдеться про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал (реєстр. № 8557). «Якщо закон не буде проголосовано цього тижня, без нього не можна буде побудувати прогноз податкової політики на 2019 рік, — стверджував О. Березюк. — Схвалення закону буде ознакою того, що українська держава дбає про вітчизняну економіку». Неприпустимим вважають у «Самопоміч» проект закону про скасування ПДВ з бізнесу.

Сергій Власенко (фракція «Батьківщина») закликав парламент розглядати питання, які насправді турбують громадян — розвиток економіки, тарифи, про постачання теплої води для киян тощо. Фракція наполягає на ухваленні законопроектів про передачу громадам землі за межами населених пунктів, про податковий суверенітет та офшорні компанії, зміни до закону про запобігання корупції, законопроект щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення тощо.

Юрій Бойко (фракція Опозиційного блоку) вкотре запропонував розпочати прямі переговори з усіма сторонами конфлікту на сході України. А щоб вирішити проблему виплати заборгованості із зарплати шахтарям, фракція пропонує прийняти законопроект № 8362 — про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі. Ще одна вимога Опоблоку — прийняти законопроект    № 4471 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, який надасть право понад півтора мільйонам офіційно зареєстрованих вимушених переселенців голосувати на виборах там, де вони нині фактично проживають, а не зареєстровані.

Фракція Радикальної партії пропонує інший план дій на останній пленарний тиждень, заявив лідер радикалів Олег Ляшко. Це — обрати новий склад ЦВК, розглянути нове подання Президента, схвалити закони про вибори на пропорційній системі, ліквідувавши мажоритарну виборчу систему, про процедуру імпічменту Президента України, про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, щоб отримати інструменти контролю за президентом та виконавчою владою, остаточно схвалити зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності й фермерського господарства, щоб земля належала українським селянам, зменшення чисельності народних депутатів у парламенті. «План дій Ляшка — відповідальна влада, підконтрольна виключно народу, — наголосив політик, — наведення ладу в країні, відновлення керованості у державі та великі можливості для економічного зростання, збільшення добробуту українців та створення нових робочих місць».

Співголова ДГ «Відродження» Віктор Бондар запропонував заслухати керівництво «Нафтогазу», Міністерства енергетики про тарифну політику та плани щодо зростання тарифів, для чого їх треба піднімати, якщо «Нафтогаз» має шалені прибутки і виплачує сам собі величезні премії. А також заслухати в. о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун й вирішити питання про її статус на перебування на керівній посаді в МОЗ. ДГ зініціювала заслухати у парламенті інформацію керівництва Міноборони стосовно закупівлі квартир для військовослужбовців. «Є дані, що 50% коштів, виділених на закупівлю квартир для військовослужбовців, розкрадено», — заявив В. Бондар.

Сергій Шахов (ДГ «Відродження») закликав відійти від політичних «шоу», а думати, як нагодувати український народ, надати можливість аграріям розвиватися, прийняти законопроекти про сільськогосподарську кооперацію, про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку, про основні вимоги до органічного виробництва та органічної продукції, про стимулювання сімейних фермерських господарств, про імплементацію вимог ЄС у сфері поводження з відходами, використання побутових відходів як альтернативних джерел енергії, про екологічний податок тощо.

«На цьому тижні має відбутися результативне голосування по зняттю депутатської недоторканності», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона нагадала, що ще у жовтні на погоджувальних радах керівники фракцій наполягали, що зняття недоторканності — це критичне питання, яке вимагає негайного вирішення. Тоді було заблоковано Верховну Раду України, вулицю Грушевського декілька місяців. «Вимога — зняття депутатської недоторканності. І ось ми бачимо, що про це всі замовчали. Це сигнал про те, що то була тільки риторика та чи хочемо ми виконати наше виборче зобов’язання всіх фракцій. Отже, на цьому тижні має відбутися результативне голосування по зняттю депутатської недоторканності», — резюмувала політик.

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд поінформувала, що ФСБ Росії в Азовському морі затримало шість торговельних суден. «Це свідчить про зростання російської агресії та продовження війни, — вважає парламентарій. — Українська влада чотири роки нічого не робила, щоб попередити чи зменшити нинішню загрозу».

Крим — це Україна

«На міжнародному фронті в України дуже насичений тиждень», — заявила представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, нагадавши, що Глава держави очолив делегацію і представляє українське питання на саміті Україна — ЄС. За її словами, підтвердженням того, що Європейський Союз результативно оцінює роботу української влади, є те, що 10 липня запроваджуються чергові санкції ЄС проти РФ як агресора.

Також підтвердженням нашої підтримки є те, що українська делегація, разом з грузинською, візьме участь у саміті НАТО, де буде обговорено питання, яка ще потрібна допомога Україні для того, щоб спільно з нашими партнерами НАТО обороняти Азовське море і Керченську протоку», — підкреслила представник президента.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів подякував парламенту за співпрацю та прийняті минулого тижня прогресивні законодавчі ініціативи, необхідні для розвитку економіки, висловивши сподівання, що цього тижня депутати продовжать практику позитивних голосувань. Урядовець нагадав, що на початку сесії уряд спільно з парламентом сформували пакет із 35 законодавчих ініціатив, і з них дев’ять законів було схвалено в цілому, а ще п’ять економічних законопроектів успішно пройшли перше читання. «Нам треба триматися цього курсу, лише пришвидшуючи темпи відродження економіки», — підкреслив С. Кубів.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін наполягав на ухваленні закону, який запровадив би кримінальну відповідальність за виробництво неякісної зброї та законопроекту про створення Державного бюро розслідувань.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський, у свою чергу, додав, що питання небойових втрат у ЗСУ набуває великої ваги. У середу, 11 липня, о 15-й годині профільний парламентський комітет заслухає на своєму засіданні керівників відповідних відомств щодо трагедії на Рівненському полігоні, де внаслідок вибуху міномета «Молот» загинули та травмувалися військовослужбовці.

На початку погоджувальної ради депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять народного депутата України багатьох скликань, автора Акту про Незалежність України, Героя України Левка Лук’яненка, котрий пішов із життя на 90-му році життя. «Це велика втрата для всього українського народу», — сказав Андрій Парубій, відзначивши, що Левко Лук’яненко до останнього залишався принциповим в оцінках і судженнях, брав активну участь у громадсько-політичному житті держави.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua