Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Ці шість місяців були для парламенту напруженими, але продуктивними. Ми ухвалили важливі безпекові закони, закон про тимчасово окуповані території, який визначає дату початку збройної агресії Росії, факт окупації Криму та Донбасу і передбачає політичну та матеріальну відповідальність Москви за ці злочини. Наша фракція закликає Президента підтримувати курс нашої країни до НАТО. Водночас наголошуємо на якнайшвидшому призначенні Центрвиборчкому. Питання про його оновлення не дискутується. Підтримуємо вимогу про представництво всіх фракцій та груп у ЦВК. «Народний фронт» завжди стояв і стоятиме на проведенні вільних та демократичних виборів. Також підтримуємо позицію про внесення правки в закон про Антикорупційний суд. Парламент виступатиме гарантом політичної стабільності у конкурентній боротьбі президентської кампанії.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Смерть Левка Лук’яненка — це підбиття підсумку цілої епохи шістдесятників. Епохи людей, які робили незалежність України неминучою. Ця постать залишила після себе унікальний слід в історії.
Те, що очікує наш парламент у найближчі місяці — випробування, яке нам намагаються підсунути у вигляді незалежних та чесних виборів через нав’язування контрольованої більшості в ЦВК, для нашої фракції є неприйнятним. Доки Президент Порошенко не внесе 13 кандидатур на 13 вакансій, наша фракція не голосуватиме ні за яке рішення. Бо це є профанація і фальсифікація наступних виборів. Взагалі не уявляю, навіщо главі держави контролювати три чверті Центрвиборчкому, якщо він хоче чесних виборів?

Сергій ШАХОВ, група «Воля народу»:
— Застерігаємо від бажання під будь-яким соусом заблокувати роботу в парламентському засіданні. Аграрії, чорнобильці, шахтарі та пенсіонери-переселенці заблокують аеропорти та приватні літаки. Ми з вами не маємо права на відпочинок, доки прості українці місяцями сидять без зарплати та пенсії, доки йде війна і хлопці гинуть в окопах. Маємо 2,5 мільярда боргу перед шахтарями, відсутні соціальні виплати чорнобильцям, переселенці не отримують пенсії і це ганьба для уряду. 

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Висловлюю найщиріші співчуття родині й близьким Героя України Левка Лук’яненка. Не стало видатного українця, автора Акту проголошення незалежності, дисидента, який назавжди залишиться для нас прикладом незламності та любові до своєї країни. Його внесок у боротьбу за незалежність залишиться в пам’яті народу.
Із приводу роботи парламенту — оновлення ЦВК є ключовим завданням Верховної Ради і має вирішитися вже цього тижня. Кожна фракція та група, яка вважає себе демократичною, обіцяла замінити старі кадри Януковича, а коли справа дійшла до голосування, почали шукати штучні причини для того, щоб не оновлювати ЦВК, хоча процедурних перешкод для цього нема. Тому просимо оголосити перерву та продовжити консультації з цього питання.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Мета моєї команди — сильна країна, відновлення економіки і добробут кожної сім’ї. Без сильної влади, без наведення порядку, відновлення керованості, припинення анархії досягнути цієї мети неможливо. ЦВК — це один із елементів для того, щоб були чесні вибори і влада не фальсифікувала результатів. Але цього недостатньо. Ми пропонуємо план, який дасть можливість радикально почистити це гниле політичне болото, в якому нині перебуває кожен українець. А саме — закон про вибори на новій пропорційній основі, ліквідація корупції на мажоритарці, закони про процедуру імпічменту Президента і слідчі комісії Верховної Ради, як реального інструмента парламентського контролю, новий склад ЦВК, скасування недоторканності, зміни в Конституцію, які прибирають дуалізм у владі, скорочення чисельності депутатів до 250, ліквідація посади Прем’єр-міністра тощо.

Альона БАБАК, об’єднання «Самопоміч»:
— З першого серпня новий склад енергетичного регулятора планує запустити довгоочікуваний ринок газу. Але оскільки його ідеологом є комісія пана Вовка (Національна комісія з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. — Ред.), очікуємо на дороговартісний для споживача експеримент зі збагачення монопольних структур «Нафтогазу України» та власників облгазів. Звертаємося до регулятора з проханням відтермінувати запровадження псевдоринку газу до тих пір, доки незалежним постачальникам не нададуть можливість отримувати он-лайн доступ до лічильників газу своїх споживачів.

Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— Неодноразово закликали уряд повернутися обличчям до українського бізнесу і промисловості. Нами внесено десятки законопроектів, які мають на меті втілити економічне відродження країни. Пропонували переглянути промислову політику, зміни в податковій системі тощо, але влада не хоче чути ці пропозиції. Актуальніше, мабуть, жити на кредити. Пропонуємо зробити хоча б мінімум для людей — давайте хоча б запросимо в парламент главу «Нафтогазу України» і запитаємо, що буде з тарифами. Їх обіцяють підняти, але водночас «Нафтогаз» та «Укргазвидобування» показують майже 70 мільярдів гривень прибутку за рік. 71 мільярд направляється на субсидії для населення, а в населення 40 мільярдів гривень боргів. 

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Протягом року, як і за попередні два, парламент не ухвалив жодного закону, спрямованого на поліпшення життя громадян та на досягнення миру. А, швидше, навпаки — суто військова риторика і нездатність до компромісу. Нічого не зроблено для пенсіонерів та переселенців. Якщо порахувати корисні для суспільства рішення парламенту, то для їх прийняття вистачило б одного дня. Вимагаємо цього тижня проголосувати закони про підтримку шахтарів та переселенців, розглянути постанову про зниження тарифів. Наша фракція не голосуватиме за жодне рішення, доки не розглянуть закони №№ 8362 і 4471, яких чекають мільйони людей.