Парламентська асамблея ОБСЄ на XXVII щорічній сесії прийняла Берлінську декларацію, частиною якої стала Резолюція української делегації «Триваючі порушення прав людини і основних свобод в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь». Про це повідомив голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Артур Герасимов.

За словами А. Герасимова, проект Резолюції внесено членами української делегації, а також підтримано представниками парламентів Грузії, Литви, Латвії, Естонії Канади, США, Швеції, Іспанії, Португалії та інших країн.
У тексті Резолюції «Триваючі порушення прав людини і основних свобод в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь» від країни-агресора, зокрема, вимагається: «Негайно звільнити українських політв’язнів Олега Сєнцова, Олександра Кольченка, Олексія Чернія, Ремзі Маметова, Сейрана Селієва, Володимира Балуха, Олександра Костенка, Мусліма Алієва, Емір Усейна Куку, Вадима Сірика, Арсена Джапарова, Рефата Алімова та інших українських громадян, які були незаконно затримані та ув’язнені за сфабрикованими справами представниками окупаційної влади у Криму».
Крім того, в Резолюції вкотре засуджуються незаконна окупація РФ АР Крим і м. Севастополь, а також міститься заклик до РФ припинити анексію українського півострова, зловживання і практика дискримінації стосовно мешканців окупованого Криму, протиправне встановлення РФ в окупованому Криму законів, юрисдикції та адміністрації тощо.
Водночас член української постійної делегації Ольга Бєлькова закликала новообраного Президента ПА ОБСЄ Джорджа Церетелі до більшої критичності і прямоти у заявах стосовно російської агресії в Україні та Грузії. «Я вимагаю чіткості, критичності і прямоти у заявах. Нам та нашим громадянам не потрібні порожні дипломатичні резолюції. Людям у наших країнах потрібні рішення важливих проблем», — заявила вона під час заключного пленарного засідання ПА ОБСЄ.
Народний депутат також наголосила, що ПА ОБСЄ та інші міжнародні організації мають стати більш важливими для учасників і такими, які не бояться називати речі своїми іменами. «Ми маємо не тільки засуджувати, а й прямо вимагати від Росії зупинити війну в Україні! Не треба вагатися говорити це! Що більше ми «воюємо вербально» на сесіях ПА ОБСЄ, то більше шансів зупинити війни в регіоні, включаючи Україну. І що «гарячіше» сидіти в залі одній із делегацій, то більше бажання в них буде реально щось змінювати!», — наголосила О. Бєлькова та висловила вимогу до російської сторони щодо виконання взятих на себе за Мінськими угодами зобов’язань і насамперед в частині звільнення всіх українських громадян, які незаконно утримуються в окупованих районах Донецької і Луганської областей, Криму та тюрмах Російської Федерації.