Про це народний депутат Юлія Тимошенко наголосила під час зустрічі представників фракції «Батьківщини» з ветеранами АТО та воїнами з 57-ї окремої мотопіхотної бригади, яка була сформована на базі батальйонів «Батьківщина» та «Рух опору», створених у 2014 році за ініціативою лідера «Батьківщини» у відповідь на військову агресію з боку Росії.

«Для нас велика честь, що у Верховній Раді України, в тому залі, де колись проходила погоджувальна рада, сьогодні зібралися легендарні люди, які багато років бережуть нашу країну від масштабного вторгнення ворога — Російської Федерації — на територію України», — сказала Ю. Тимошенко та подякувала ветеранам і бійцям АТО/ ООС за те, що вони роблять усе можливе, щоб частина країни жила мирно та щоб на фронтах ми не втратили жодної позиції, а щоб навпаки мали можливості відвойовувати нашу землю в російських окупантів.
Ю. Тимошенко назвала знаковим те, що зустріч відбулася в день, коли проходить саміт НАТО: «Наша національна команда на чолі з Президентом присутня там, і наша мета полягає в тому, щоб Україна крок за кроком посіла гідне місце поруч із тими державами, які мають найпотужнішу систему колективної безпеки». «Я глибоко переконана: якби в той час, коли здавали нашу ядерну зброю, не гарантії брали письмові у вигляді Будапештського меморандуму, а реально прийняли Україну в НАТО, у нас би сьогодні була інша армія, у нас би не було війни і ми були б так само сильні, як усі інші учасники системи колективної безпеки, яка захищає світ від війни», — наголосила лідер «Батьківщини». Оскільки тоді цього не сталося, то під час зустрічі фракція хотіла обговорити те, які виклики стоять перед країною, щоб сформувати сильну, потужну, озброєну армію із забезпеченими всім необхідним воїнами.
Крім того Ю. Тимошенко зауважила: «Ця розмова відбувається ще й тому, що через декілька місяців почнеться процес підготовки до зміни влади в країні, і ми не хотіли б, щоб нова команда, яка прийде до влади, не розуміла безпосередньо з ваших уст, що потрібно робити та як по-кроково йти до перемоги». За її словами, така перемога конче потрібна, адже важко налагодити життя в нашій країні, де, з одного боку, йде війна, а з другого — країну вбивають корупція та непрофесійне керівництво. «Дуже важко в таких умовах будувати країну та рухатися вперед. Нам потрібен мир і цього миру, по-перше, треба досягати дипломатичним шляхом, бо за роки війни на найвищому рівні ніхто навіть не згадав про гарантії, надані Будапештським меморандумом. І друге: Україні потрібна потужна озброєна армія, яка здатна захистити кордони і припинити війну», — заявила політик.
Ю. Тимошенко також закликала військових надавати свої пропозиції до проекту нового контракту військовослужбовця, розробку якого розпочала «Батьківщина». «Ми хочемо розробити найкращий з точки зору гарантій, підходів до забезпечення кожного воїна всім необхідним. У його основу покладено найкращі зразки схожих документів з інших країн. Спільною роботою ми маємо створити документ, який буде основою нового етапу посилення нашої армії, посилення всіх гарантій, системи оплати та навчання для кожного воїна», — зазначила політик.

Сергій КОВАЛЕНКО.