Як відомо, наприкінці червня підприємство «ДніпроАзот» припинило роботу. Пояснили це економічними причинами, мовляв, дорогий газ робить нерентабельним виробництво. Як наслідок — водоканали України залишилися без рідкого хлору, передає наш дніпровський кореспондент Вадим ДЬОМУШКІН.
Водночас Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що Україна буде з хлором. «Я доручив системно займатися цим питанням віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубку, і той план, котрий на сьогодні представлено, свідчить про те, що хлор в Україні буде», — сказав прем’єр. Щодо роботи «ДніпроАзоту», то прем’єр вважає, що підприємство має купувати газ за ринковими цінами, а працівники повинні працювати. «Я готовий зробити все, щоб зберегти робочі місця, але поки що інструментів у мене немає», — зазначив Гройсман.

Тим часом

Нині 36 спеціалізованих водопровідно-каналізаційних підприємств Хмельниччини для знезараження води застосовують різні реагенти. Там, де використовують воду лише з підземних джерел, знезараження проводять за потреби, залежно від результатів лабораторних аналізів. Більшість підприємств, зокрема й ті, які використовують, крім підземних джерел, поверхневу воду, для знезараження мають свої електролізні установки. Частина проводить дезінфекцію хлорним вапном, бланідасом, діхлором. Лише три підприємства області залежать від дніпровських постачальників. Їм рекомендували придбати необхідне обладнання для запровадження власного виробництва гіпохлориту натрію, інформує наш хмельницький власкор Ірина КОЗАК.

***

На Житомирщині Бердичівський міськвиконком у зв’язку з критичною ситуацією ухвалив рішення обмежити подачу води, вона буде в кранах з 6-ї до 10-ї ранку і з 18-ї до 22-ї вечора. Пояснюють це припиненням роботи «ДніпроАзоту» і дефіцитом реагентів, повідомляє наш кореспондент Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.