Ірина ГЕРАЩЕНКО: «У Мінську ще раз наполягатиму на відкритті КПВВ «Золоте»

Перший заступник Голови Верховної Ради, член гуманітарної підгрупи Тристоронньої мінської контактної групи Ірина Геращенко та народний депутат Ірина Фріз разом із представниками командування об’єднаних сил, керівниками правоохоронних органів, сфер оборони та цивільного захисту Луганської області оглянули роботи з відновлення об’єктів інфраструктури, зруйнованої внаслідок воєнних дій. Насамперед вони ознайомилися з перебігом капітального ремонту шляхопроводу через залізницю в місті Попасна. Ця ділянка автошляху має велике значення для місцевих мешканців, тож у листопаді цю мостову конструкцію планують здати в експлуатацію. Другим таким об’єктом уваги гостей став міст через річку Лугань у селі Троїцьке, на лінії розмежування, який лише нещодавно відновили.

 

На знімку: під час поїздки на Луганщину.

 

Під час робочої поїздки на контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду «Золоте» голова Луганської облдержадміністрації Юрій Гарбуз наголосив на тому, що відкриття цього КППВ — надважливе для Луганської області питання. «Ми не маємо транспортного коридору з тимчасово окупованою територією. Єдиний пішохідний пункт пропуску в Станиці Луганській працює в режимі постійного перевантаження, що створює великі незручності для наших громадян», — наголосив він. У відповідь Ірина Геращенко пообіцяла знову порушити це питання на переговорах у Мінську 25 липня. «Я буду ще раз говорити, що КПВВ відкривається не для Геращенко чи Порошенка, а для мешканців Золотого та населених пунктів по той бік лінії розмежування», — зазначила вона.
Парламентарії також відвідали селище Золоте-4, в якому нещодавно було встановлено українську владу, та поспілкувалися з місцевими мешканцями. У Золотому-4 вже відновлено пошкоджену лінію електропередач, забезпечено населення вугіллям, організовано роботу поштового відділення та відділення «Ощадбанку», а також налагоджено надання соціальної та медичної допомоги.
Окрему увагу Ірина Геращенко приділила питанню безпеки людей, які проживають вздовж лінії зіткнення. Одним із головних пріоритетів залишається мінна безпека, тому роботи з гуманітарного розмінування проводять постійно. З початку АТО і дотепер піротехнічними підрозділами ДСНС України здійснено 5748 виїздів, обстежено 5592 гектари території, виявлено і знищено 67243 вибухонебезпечні предмети. Щодня в області до робіт із розмінування залучається чотири піротехнічні розрахунки, обстежується по два гектари території та виявляється по 10—20 вибухонебезпечних предметів.
Ірина Геращенко повідомила, що найближчим часом разом із народними депутатами Іриною Фріз та Марією Іоновою планують внести законопроект про гуманітарне розмінування, який врахує досвід Хорватії, інших країн в питанні протимінної діяльності. Вона вважає необхідним законодавчо врегулювати проблему гуманітарного розмінування на осінній сесії.
Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв ознайомив народних депутатів з роботою Штабу ООС, який було створено після набрання чинності Законом «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Керівник ООС відзначив високий рівень координації і співпраці з усіма силовими структурами, задіяними в операції. 
«Парламент ухвалив важливий і своєчасний закон, який високо оцінюється як військовими, так і іншими структурами», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради.
За підсумками поїздки народні депутати підготують запити до уряду щодо необхідності прийняття постанов Кабінетом Міністрів про перетин товарів через КПВВ та застосування зброї в ООС. Також буде подано до Верховної Ради зміни до закону про Збройні Сили щодо застосування зброї в ООС.
Ірина Геращенко та Ірина Фріз вручили відзнаки Верховної Ради України жінкам-військово-службовцям. Перший заступник глави парламенту подякувала за службу жінкам-військовослужбовцям 90-го ОДШБ 81-ї ОДШБР. Також у рамках благодійної акції «Бібліотека для Донбасу» народні депутати передали військовослужбовцям книжки української літератури. Загалом за чотири роки акції на Донбас було передано понад 35 тисяч книжок.

За повідомленнями
нашого власного кореспондента Павла ВОРОНЦОВА 
та прес-служби
Першого заступника Голови Верховної Ради.
Фото
прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Луганська область.