Скажемо одразу: схожої надзвичайної події, яка спричинила б такий негативний розголос, за участю очільника району або іншого високопосадовця на Закарпатті не було впродовж останніх трьох десятиліть.
Що трапилося? У п’ятницю, 13 липня, близько 22.30 голова Перечинської райдержадміністрації Віктор Олефір, будучи за кермом позашляховика Jeep Cherokee, на вулиці Ужгородській у місті Перечині скоїв наїзд на двох місцевих мешканок, котрих у важкому стані доставили до районної лікарні. Одна з жінок, 1962 року народження, внаслідок отриманих травм померла в реанімації. Друга жінка, 1947 року народження, померла в неділю, незважаючи на те, що медики намагалися врятувати їй життя. Попередня експертиза засвідчила, що голова РДА був п’яний.
— Обласна державна адміністрація займає принципову позицію: перед законом усі рівні, а за його порушення треба відповідати, — заявив одразу керівник області Геннадій Москаль. — Особливо це стосується високопосадовців. Голова РДА за моєю вказівкою вже написав заяву на звільнення та відсторонений із посади, в Київ направлено матеріали на його звільнення. В. Олефір затриманий і перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, за моєю ініціативою прокуратура й поліція наполягатимуть у суді на його арешті. Я особисто прошу вибачення в потерпілих та їхніх родичів за поведінку голови РДА і висловлюю їм щирі співчуття. Обіцяю, що В. Олефір відповість за злочин за всією суворістью закону.
Г. Москаль також написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що за годину до смертельного наїзду В. Олефір в селі Ворочово на вулиці Головній зіткнувся з автомобілем ВАЗ-2109. На місце виїхала поліція й, побачивши, що водій позашляховика був у стані алкогольного сп’яніння, відпустила його через те, що внаслідок аварії не було потерпілих. Голова ОДА доручив начальнику головного облуправління Національної поліції Роману Стефанишину терміново провести службове розслідування за цим фактом.
Відтак Р. Стефанишин зробив офіційну заяву: «Інформація про те, що за годину до ДТП поліція зупиняла голову Перечинської РДА, не відповідає дійсності. Того вечора на лінію «102» справді надходило повідомлення про ДТП в селі Ворочово Перечинського району. На місце події прибула поліція, проте учасників автопригоди на місці не було. Правоохоронці зв’язалися в телефонному режимі із заявником і той пояснив, що допомога поліції йому не потрібна, з водієм автомобіля, який зачепив його транспортний засіб, він домовився усно і претензій не має. Тому група реагування патрульної поліції не працювала з головою Перечинської РДА та не фіксувала факту його алкогольного сп’яніння». І все-таки начальник обласної поліції констатував, що керівник району після скоєної ДТП, за висновками медиків, «перебував у стані алкогольного сп’яніння», його затримано та «повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 286 ККУ».
Своїм розпорядженням Г. Москаль оголошував неділю 15 липня в Перечинському районі днем жалоби, а також скасував проведення щорічного фестивалю лемківської культури «Лемківська ватра», який мав відбутися теж 15 липня в селі Ворочово.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.

P.S. За клопотанням прокуратури області голові Перечинської РДА, який підозрюється у смертельній ДТП, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Таке рішення ухвалив Ужгородський міськрайонний суд.
У зв’язку зі смертю другої потерпілої кримінальне провадження перекваліфіковано за ч. 3 ст. 286 КК України — порушення правил безпеки дорожнього руху, що причинили смерть декількох осіб.