Такої ялинки, яку влаштував на новорічні свята Олександр Дідовець, не було більше ніде не тільки в Новограді-Волинському, де він мешкає, а й в Україні та й у цілому світі. Бо замість звичних іграшок на ній висіли гирі, розфарбовані в жовтий та блакитний кольори. А гірлянда була із цвяхів, віртуозно закручених господарем. Звісно, жодне деревце такої ваги не витримало б. Металевий каркас виготовив спонсор.

Гирі — з власної колекції. Їх кількість давно перевалила за сотню. Якось зізнався, що за обсягом колекції він на третьому місці в Україні. Тут і великі спортивні, й старовинні, вага яких вимірюється фунтами.

Але не тільки цим дивує Дідовець. Він до ювілею свого друга виплів із 200-міліметрових цвяхів великий прапор України. А нещодавно змайстрував удвічі більший. Для цього вручну вигнув і з’єднав 240 великих цвяхів.

А все тому, що Дідовець, який розміняв сьомий десяток, — силач. Він семиразовий чемпіон світу з гирьового спорту серед ветеранів.

У великий спорт прийшов пізно — уже під тридцять. Якось колега по роботі запропонував йому «потягати гирі». Олександр спробував, сподобалося. В 1978 році, на перших своїх змаганнях, став чемпіоном Житомирщини. 1986-го завоював два «срібла»: на першості України і на всесоюзному турнірі. Наступного року він уже став чемпіоном України. Та найбільшу славу здобув у ветеранському спорті.

Олександр Дідовець уміє перетворити демонстрацію людських можливостей на яскраве дійство. В 2007 році за 4 години 22 секунди він 600 разів підняв 50-кілограмову бочку з пивом. Рекорд, який було зафіксовано представником Книги рекордів України, ветеран спорту присвятив 750-річчю першої літописної згадки про Звягель — нинішній Новоград-Волинський. Невдовзі богатир знову взявся до улюбленої діжки. Проте рекорд вирішив поставити трохи інший: підняти її за годину не менше 300 разів. І під овації глядачів, які прийшли того дня підтримати земляка, він не просто здійснив задумане, а й перевершив план у п’ять разів!

У 2012 році на Богатирських іграх він також потрапив до Книги рекордів України. Атлет зумів 24 секунди протримати дві 24-кілограмові гирі: на долоню силач поставив гирю ручкою донизу, а поверх — денцем до денця — ще одну таку саму.

Та найбільшим своїм досягненням вважає те, що як тренер підготував групу майстрів спорту.

Житомирська область.

Фото з сайту www.zvyagel.com.ua