У селі Черняківка Чутівського району, що на Полтавщині, відбулося обласне культурно-мистецьке свято «Маріїна долина». Його влаштовують тут щороку на честь видатної землячки — художниці й письменниці, авторки знаменитого «Щоденника» Марії Башкирцевої. Однак цього разу дійство набуло особливої значущості. Адже через кілька місяців не лише в Україні відзначатимуть 160-річчя від дня народження вічно молодої уродженки полтавського краю, котра прожила лише 25 років, але своїм яскравим талантом зуміла підкорити мистецьку «столицю» світу — Париж.​

Нагадаємо, що народилася вона в селі Гавронці поблизу Диканьки, де тоді розташовувався маєток відставного військового і предводителя дворянства губернії Костянтина Башкирцева. Однак через те, що створення родинного затишку, м’яко кажучи, не належало до його пріоритетів, мати Марійки залишила чоловіка і разом із маленькою донечкою, котрій на той час не виповнилося навіть трьох років, переїхала у маєток свого батька, саме у Черняківку. Там фактично минуло дитинство Марії, доки родина Бабаніних із 12-річною донькою й онукою не виїхала за кордон та, зрештою, оселилася в Парижі.
На малій батьківщині уроджену аристократку Марію Башкирцеву почали вшановувати тільки після здобуття Україною незалежності.

Зокрема й у Черняківці встановили пам’ятний знак на її честь (на знімку), а в місцевій школі відкрили іменний музей. Мальовничу місцину на околиці назвали Маріїною долиною, яка тепер збирає таланти з усієї Полтавщини. Учасники свята спершу поклали квіти до пам’ятного знака в центрі села та відвідали згаданий музей. Тим, хто найбільше сприяв започаткуванню та організації дійства в минулі роки, голова Чутівської РДА Сергій Апряткін вручив ювілейні медалі «160 років Марії Башкирцевій».
За традицією, просто неба презентували обласну виставку-конкурс жінок-художниць Полтавщини «Осяяні красою і талантом». Під девізом «Паростки майбутнього» представили також найкращі художні твори юних земляків. Не менш яскравою виявилася концертна програма свята за участю артистів-аматорів. Розмаїттям і вишуканістю дивував присутніх доробок майстрів декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва.
Улаштували тут навіть районний конкурс «Вареники-фест». Хоча на святі, звісно, смакували не тільки варениками, розважалися, відпочивали.
Пам’ятаючи про те, що таке дійство Марії Башкирцевій неодмінно сподобалося б. Адже, проживши половину свого короткого, як спалах метеорита, життя за кордоном, вона не забувала малої батьківщини. Відвідуючи її, залюбки фотографувалася в українському національному одязі та, власне, залишилася в пам’яті земляків аристократкою не лише за походженням, а й по духу. Справжньою парижанкою з Гавронців і Черняківки...

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.

Полтавська область.