Україна — лідер незаконного експорту лісу-кругляка до країн Європейського Союзу. З нашої країни вивозиться деревини більше, ніж із країн Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії разом узятих.

Такі результати дослідження британської неурядової організації Earthsight, яка вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу.
За даними організації, незважаючи на мораторій, за останні чотири роки незаконне вивезення з України необробленої деревини збільшилося на 75 відсотків.
У команді Радикальної партії шоковані такими темпами незаконного експорту українського лісу в країни Європи та пропонують шляхи розв’язання проблеми.
«Де НАБУ, ГПУ, СБУ, Нацполіція, митники та всі інші наші спецоргани, на які українці витрачають мільярди? Замість них європейські експерти провели велике розслідування про вражаючі обсяги контрабанди лісу-кругляка з України, яку вітає і покриває влада Євросоюзу. І вони від нас вимагають антикорупційної боротьби?! У себе б спочатку її провели!» — обурився лідер РПЛ Олег Ляшко, коментуючи дослідження організації.
О. Ляшко наголосив, що саме тому разом із командою добився ухвалення закону про криміналізацію контрабанди лісу, який передбачає до 12 років тюрми для тих, хто варварськи розграбовує природне багатство.
Політик нагадав, що наразі термін дії мораторію на вивезення лісу-кругляка становить 10 років, та пообіцяв внести в Раду законопроект для продовження його дії назавжди.
«Наш ліс служитиме українцям! Хай би в Євросоюзі зробили так само замість того, щоб закривати очі на контрабанду українського лісу!» — заявив парламентарій.
Член команди Олега Ляшка Андрій Лозовий також розкритикував цинізм єврочиновників, які у своїх країнах суворо забороняють вирубку лісів, тоді як стимулюють контрабандне вивезення деревини з України.
«З того часу, як наша команда на чолі з Олегом Ляшком добилася ухвалення мораторію на вивезення лісу-кругляка з України, європейські чиновники робили все можливе для його скасування. Адже їхні підприємства втратили грубі гроші. У країнах ЄС, щоб зрубати дерево, треба ледь не в парламенту дозвіл брати, інші постачальники — далеко та й беруть дорожче. Відтак наш ліс закривав велику частину потреб ЄС», — написав депутат у соцмережі.
Інший представник РПЛ Віктор Галасюк назвав основні способи зупинення контрабанди української деревини.
«По-перше, Президент має невідкладно підписати прийнятий парламентом закон 
№ 5495 про заборону експорту дров та криміналізацію контрабанди лісу-кругляка. Бо вся Україна та світ побачать, хто покриває контрабанду лісу.
По-друге, митниця має негайно запровадити повний 100-відсотковий огляд (із фото- та відеофіксацією) під час експорту дров до набрання чинності законом про заборону їх експорту. В іншому випадку гучно проголошена боротьба з контрабандою виявиться лише імітацією.
По-третє, уряд має невідкладно повідомити компетентні органи ЄС про масштабну контрабанду лісу-кругляка з України до Єврозони та провести відповідне спільне розслідування. Інакше вони розпишуться в нездатності захистити національні інтереси. Ми з Олегом Ляшком та командою РПЛ не дозволимо владі торгувати лісом та національними інтересами! Тому направили відповідні депутатські звернення прем’єру Володимиру Гройсману та голові ДФС Мирославу Продану», — повідомив політик.

Уляна ДВОРАКОВСЬКА.
Фото прес-служби РПЛ.