Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко прокоментувала прес-конференцію Президента США Дональда Трампа та очільника Російської Федерації Володимира Путіна. «Чи дивилася я прес-конференцію президентів? — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. — Так, звичайно. Потім ще проглянула матеріали в американських ЗМІ, заяви експертів і політиків. Примітно, що цього разу республіканці та демократи спільні в своїх заявах. Я з цими оцінками згодна».
На думку Першого заступника глави парламенту, найважливіше, що прозвучало на прес-конференції, — це каяття В. Путіна, який фактично визнав, що Росія організовувала «референдум» у Криму. Наші юристи і дипломати повинні використати це зізнання під час підготовки позовів для міжнародних судів, вважає вона. 

Також важливим політик назвала зізнання Путіна, що його візаві не визнає анексії Криму. «Для нас важлива єдність і одностайність Сенату і Конгресу, Держдепу, Пентагону, Білого Дому, республіканців і демократів у ключовому — засудженні анексії Криму, окупації Донбасу, порушення кордонів України та відповідальності РФ за це, — заявила І. Геращенко. — Це прозвучало від десятків впливових американців. Устрій американської системи та чітке функціонування всіх інституцій унеможливлює експромти в зовнішній політиці».
Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила, що важливим є підпис Дональда Трампа під заявою саміту НАТО, у якій містяться жорсткі положення з приводу Російської Федерації. Також вона акцентувала увагу на його зустрічі з Президентом Петром Порошенком, яка передувала саміту з В. Путіним, у той час, «коли всі інші двосторонки були скасовані».
Для нас найважливішим є чітке внутрішнє розуміння і наш сигнал всьому світові, що ніхто не може робити за нас вибір, і ми не міняємо Крим на Донбас, підкреслила І. Геращенко. «Навіть якщо всі посилатимуть нам інші сигнали, ми на це не погодимося, — написала вона. — На цьому й стоїмо».
У найближчому майбутньому нашій країні необхідно активізувати діалог із США за всіма напрямками (в тому числі міжпарламентському, міжпартійному, міжвідомчому) з нагадуванням нашому стратегічному партнеру про зобов’язання й гарантії безпеки для України, яка віддала третій в світі ядерний потенціал, вважає Перший заступник глави законодавчого органу влади. «Долю України більше ніколи не вирішуватимуть без України, ми на це не погодимося, — резюмувала вона. — Тому всі свої брязкання про «серйозні проблеми у разі вступу України до НАТО» Путін може залишити при собі. Ми вже маємо серйозні проблеми через невступ до НАТО, через втрачені шанс, час і безумного сусіда. Будемо наздоганяти».

Вл. інф.