Ремонт міжнародної автомобільної траси Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка (М-12) триває на території Вінниччини. СП «Автострада» працює на ділянці за містом Немирів у напрямку Умані Черкаської області. Особливість робіт полягає в тому, що дорогу не тільки ремонтують, а й розширюють.

Трасу М-12 не тільки ремонтують, а й розширюють — роботи на ділянці за містом Немирів у напрямку Умані.

Як розповів керівник СП «Автострада» Анатолій Вакар, траса стане ширшою на чотири метри. По два метри додають з обох боків. У цьому місці проїжджа частина вузька. Відсутні можливості для обгону. Це часто спричиняє так звані тягнучки транспорту.
— Розширення полотна було передбачено ще на етапі розробки проектної документації, — наголошує пан Вакар. — Додаткові чотири метри — це побудована з нуля дорога. Вона буде довговічною, бо прокладаємо її за технологією, що має в основі сім шарів міцності.
За словами співрозмовника, спочатку роблять заглиблення на 70 сантиметрів. А вже в ньому настеляють пошарово: підсипку, щебінь, сітку асфальтобетону... Навіть верхній вирівнювальний шар, уже, здавалося, готовий до експлуатації, «одягають» у ще одне покриття. Фахівці називають його скорочено ШМА — щебенево-мастиковий асфальтобетон.
Щоб мати під рукою асфальт, підприємство придбало власний асфальтовий завод. Його конструкція розбірна. Встановили його на околиці одного з населених пунктів неподалік проїжджої частини названої траси. Скоротили відстань доставки до місця ремонту — зекономили частину коштів. Це мобільне підприємство нового покоління, його виготовляє ПрАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин». Комплекс обладнаний посиленою системою фільтрів: вони вловлюють шкідливі речовини. Над таким виробництвом навіть диму не видно. На вироблений асфальт заводчани дають десять років гарантії. Якість постеленого асфальту перевіряють за допомогою спеціального приладу.
Крім асфальтування, встановлюють на трасі відбійники. У межах міста Немирів, де також працювала «Автострада», проклали тротуари, зробили освітлення.
Протяжність траси М-12 на території Вінниччини становить 185,4 кілометра. Протягом доби нею проїжджає 10—13 тисяч одиниць автотранспорту. За словами керівника «Автостради», ділянку від Вінниці до Умані заплановано відремонтувати до кінця нинішнього року. Капітальний ремонт названої траси на всій її протяжності здійснюється на чотирьох об’єктах. Ще на восьми виконують середній та поточний ремонти. Траса М-12 важлива ще й тим, що є частиною транспортного коридору GoHighway: з’єднує порти Одеси і Миколаєва з польськими портами на Балтійському морі.

Віктор СКРИПНИК.
Фото із сайту Вінницької ОДА.