Ідея про передачу об’єднаним громадам так званих колгоспних лісів уже давно виборює право бути втіленою на Чернігівщині. Природно, що вперше висунута обласною організацією Народного руху, вона була насамперед підтримана Семенівською районною радою — у цьому прикордонному з Росією районі лише чотири діючі підприємства, і власний ліс став би потужним джерелом наповнення бюджету.

На сесії обласної ради питання про внесення до порядку денного передачі Семенівського районного дочірнього агролісогосподарського підприємства «Семенівкарайагролісгосп» до комунальної власності району чи ОТГ порушив депутат Володимир Лобосок. Голова Семенівської районної ради Василь Малкович прибув на сесію з «групою підтримки» — спеціалісти готові були аргументувати позицію.
Проте депутати не підтримали розгляд цього питання, мотивуючи його непідготовленістю. Та, зрештою, чому йдеться лише про Семенівську ОТГ — чи не варто вирішувати питання для всіх громад?
На пропозицію депутата голови обласної державної адміністрації Валерія Куліча сесія створила робочу групу, яка спільно з департаментом агропромислового розвитку, управлінням комунального майна та профільною комісією обласної ради здійснить інвентаризацію лісових масивів, а також усіх незареєстрованих ділянок.
Нагадаю: нещодавно «Голос України» писав, що лише в одній Кіптівській ОТГ завдяки втіленню моніторингу землі виявлено 500 гектарів ніде не облікованого лісу. Робоча група має запропонувати механізм розподілу лісових ресурсів відповідно до перспективного плану формування територій громад Чернігівської області.
Валерій Куліч переконував депутатів: «За місяць комісія має представити все необхідне для прозорої передачі лісогосподарських підприємств області у власність її територіальних громад». Депутати погодилися.

Чернігів.