На осучаснення процедури банкрутства чекають і бізнес, і звичайні громадяни

Готується
законопроект

На цьому наголосив представник фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Алєксєєв, який є співавтором проекту Кодексу з процедур банкрутства (№ 8060).

На своїй сторінці у Фейсбуці парламентарій нагадав, що над шляхами впровадження можливості банкрутства фізичних осіб працюють уже кілька років. «Цей механізм не новий і добре зарекомендував себе в світі, — написав він. — Він дає можливість пересічним громадянам, які через життєві обставини не можуть виконувати фінансові зобов’язання, розпочати все з чистого аркуша. Іншими словами, якщо борги та позики перевищують доходи, кредитори, або й сам боржник, можуть ініціювати процедуру банкрутства. У результаті, всі непогашені після реалізації майна борги судовим рішенням анулюються і людина може рухатись далі без фінансового ярма. Подібний механізм існує в нас для приватних підприємців і цією лазівкою, подекуди, користуються українці через відсутність законного механізму банкрутства фізичних осіб».
Парламентарії розробили окремий законопроект, яким на законодавчому рівні мають намір запровадити процедуру банкрутства фізичних осіб та регулювати всі аспекти цього питання. «Ми ґрунтовно опрацювали світовий досвід і, як на мене, підготували збалансований документ, що рівною мірою захищає інтереси боржників і кредиторів, — каже С. Алєксєєв. — Згодом постало питання необхідності осучаснення процедури банкрутства юридичних осіб і затвердження окремого кодексу, до якого наш законопроект щодо фінансової реабілітації фізичних осіб увійшов окремою книгою».
Нині проект кодексу вже ухвалено в першому читанні й Комітет з питань економічної політики доопрацьовує його до другого з урахуванням поданих правок. Співавтори, зі свого боку, зареєстрували правки, які напрацювали спільно з учасниками громадського обговорення. С. Алєксєєв висловив сподівання, що восени законопроект розглянуть у другому читанні. Каже, що «його ухвалення чекає і бізнес, бо осучасниться процедура банкрутства, і звичайні громадяни, для яких запровадження процедури банкрутства фізичних осіб може бути чи не єдиним способом вибратися з боргової ями».

Вл. інф.