Представники Рівнеоблради відвідали Тучинський геріатричний пансіонат

Як живеться літнім людям у комунальному закладі Рівненської обласної ради «Тучинський геріатричний пансіонат», дізналися депутати облради, провівши тут виїзне засідання постійної комісії з питань соціальної політики та соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей.

Заклад у Тучині Гощанського району створено 2001 року. Його два корпуси, де проживають підопічні, та інші будівлі розміщено на 24 гектарах. Для пенсіонерів збудували церкву. До речі, заклад є стаціонарною соціально-медичною установою. До нього приймають на державне утримання осіб похилого віку, які досягли пенсійного віку, та інвалідів першої і другої груп, які старші за 18 років, котрі за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування в закладі та які не мають працездатних родичів, зобов’язаних їх утримувати згідно із законом.
Нині витрати на одного підопічного на день за рахунок різних джерел фінансування — 324,46 гривні (на харчування — 49,85 гривні, на медикаменти — 7,32 гривні). Щоб меню було більш різноманітним, при пансіонаті є підсобне господарство (корови, свині, пасіка).
Директор закладу Олександр Демчук розповів депутатам облради, що всі мешканці забезпечені одягом, чотириразовим харчуванням, цілодобовим медичним, комунально-побутовим обслуговуванням, засобами реабілітації, медикаментами, стаціонарним лікуванням на базі лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я, для них організовують культурно-масові, оздоровчо-спортивні заходи.
«Ми не стоїмо на місці, постійно намагаємося розвивати заклад. Так, цього року обов’язково повинні добудувати харчоблок та утеплити перший корпус пансіонату, — каже Олександр Демчук. — Нам дуже потрібен спеціальний автомобіль для перевезення інвалідів до закладів охорони здоров’я».
Запрошений на виїзне засідання постійної комісії облради керівник департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА Олексій Шамак запевнив, що такий автомобіль найближчим часом буде передано пансіонату.
Оглянувши всі приміщення закладу та по-спілкувавшись із його мешканцями, члени постійної комісії облради Тетяна Воронко, Микола Лобчук, Степан Бузян, Борис Бірук відзначили, що потрібно збільшити кількість штатних працівників, зокрема в пральному відділенні закладу, де працюють двоє осіб, які займаються ще й ремонтом одягу літніх людей. Загалом депутати відзначили хороші умови проживання, професіоналізм керівника, небайдужість та турботливе ставлення колективу до своїх підопічних.

Олександра ЮРКОВА.
Фото надано прес-службою Рівненської обласної ради.

Рівне.