Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, народні депутати фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов, Тетяна Ричкова та Марія Іонова підготували та внесли на розгляд Верховної Ради проект закону «Про безоплатну правову допомогу» (щодо забезпечення права осіб, які незаконно позбавлені особистої свободи, на безоплатну вторинну правову допомогу)».
«Унаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, збройного конфлікту на сході України низку осіб було позбавлено особистої свободи з політичних мотивів унаслідок дій незаконних збройних формувань, окупаційної адміністрації та/або органів влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України або на території держави-агресора, — за-значили народні депутати в пояснювальній записці до законопроекту. — Наразі, за інформацією правозахисних організацій, на тимчасово окупованих територіях або на території Російської Федерації перебувають понад 70 осіб, позбавлених особистої свободи з політичних мотивів».
За словами авторів законопроекту, особи, незаконно позбавлені особистої свободи, фізично не мають змоги скористатися послугами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Міністерства юстиції України: «Вирішити цю проблему можна, надавши Кабінету Міністрів України повноваження визначити особливості надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, які позбавлені особистої свободи з політичних мотивів на тимчасово окупованих територіях України або на території держави-агресора. Зокрема, доцільно передбачити відшкодування вартості надання особам, незаконно позбавленим особистої свободи, безоплатної вторинної правової допомоги в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України...».