Коли турист запитає у центрі Снятина про особливості міста, то їх назвуть чимало. Приведуть до Ратуші, де за центральним входом розміщується міська рада. У цьому ж будинку — краєзнавчий Музей культури і книги Покуття.

Ініціатор його створення та керівник — колишній багатолітній директор видавничої фірми «Прут Принт» Володимир Карий (на знімку). Він — голова Творчого клубу імені Марка Черемшини.
У музеї зібрано не лише раритети, а й книги останніх десятиліть, видані уродженцями Снятинщини. Із цього району вийшли люди, які в різні часи очолювали відомі видавництва: «Веселка» — Ярема Гоян, «Просвіта» — Василь Клічак, «Світло й Тінь» — Василь Пилип’юк, «Смолоскип» — Осип Зінкевич, імені Олени Теліги — Інна Білолипецька, літературну агенцію «Піраміда» — Василь Гутковський.
Зовсім поруч є ще один музей — Марка Черемшини — письменника-модерніста, новеліста світової слави. За цим псевдонімом крився доктор Віденського університету Іван Семанюк. Уродженець Кобаків Косівського району, в Снятині він провадив правничу й культурно-громадську діяльність.
Нещодавно в місті урочисто відзначили 144-ту річницю Марка Черемшини. Традиційно до цієї дати вручають іменну премію новеліста. Нею нагороджують снятинців, котрі примножують славу великих попередників, роблять відомими Прикарпаття та всю країну.
Цьогоріч то було вже двадцяте вручення премії. У номінації «Література» її присудили Олесеві Ганущаку, раднику голови Національної спілки письменників України — за поетичні збірки «Квадратура дня» і «Долугість слова» та видання художньо-документальної оповідки «Сім кіл лету» про видавця-снятинця Василя Пилип’юка. У номінації «Журналістика, літературне краєзнавство» здобув премію публіцист Іван Мисюк — за висвітлення питань культури і видання літературно-мистецької книжки «Таланти Покуття». Нагороду отримала солістка Снятинського будинку культури Христина Боднарук — за перемоги в пісенних конкурсах та фестивалях. Журі відзначило також скульптора Романа Рабика — за роботи, виконані в нашій країні та за кордоном.

У літературно-меморіальному музеї Марка Черемшини, яким керує Руслана Кірєєва, зібрано особисті речі новеліста та його творчі надбання (на знімку). Тут часто організовують літературні читання й імпрези. Тож ті, хто прагне насититися минулим та почерпнути щось нове із мистецького життя краю, знайдуть у Снятині чимало цікавого й пізнавального.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.