Там, де ясна зелень просочує погляд, де зорі Великим Возом перечіпаються через крони стрімких сосен, де від густого повітря паморочиться в голові, а саме — на Маневиччині, що на Волині, пісня зібрала залюблених у музику.

На сцені — всі лауреати «Волинського зорепаду-2018» після нагородження, крайній ліворуч — голова Маневицької РДА Андрій Линдюк.

Фото Оксани ЯРОШИК.

Слова в заголовку — це перший рядок гімну відкритого Фестивалю-конкурсу дитячо-юнацького вокального мистецтва «Волинський зорепад-2018», який 14 та 15 липня з успіхом народився і майстерно зазвучав у районному центрі Маневичі. 115 учасників віком від 8 до 25 років протягом двох днів демонстрували свій талант високопрофесійному журі та численним глядачам.
Як досягти успіху в справі? Дуже просто: потрібна гарна ідея, згуртована команда, підтримка влади і, звісно, гроші. Але можливим це стає лише за умови, що всі загоряться тією ідеєю. У Маневичах усе зійшлося. Ідею запропонував заслужений діяч мистецтв України, композитор, педагог Олександр Синютін, котрий майже 20 років є вчителем музичного мистецтва в НВК «Маневицька ЗОШ № 2 — гімназія ім. А. П. Бринського». Все життя працюючи з дітьми, вже років 15 він виношував думку про подібне пісенне свято. Повну підтримку на офіційному рівні забезпечував голова Маневицької РДА Андрій Линдюк, який очолив оргкомітет. До підготовки свята приєднався і голова районної ради Анатолій Мельник. До керування загальним процесом в організації фестивалю-конкурсу активно долучився начальник районного відділу культури Ігор Дерлюк. Команду безпосередніх втілювачів ідеї вела Людмила Синютіна, художній керівник районного Будинку культури. А кошти з’явилися завдяки місцевим приватним підприємцям. Причому ніхто з їхніх дітей участі в конкурсі не брав. Ці люди виявили свою відповідальність та небайдужість, розуміючи, що вкладають у дітей — майбутнє України, як висловився на відкритті «Волинського зорепаду-2018» очільник райдержадміністрації Андрій Линдюк, дякуючи підприємцям Роману Барану, Сергію Ветряку, Миколі Гайдучику, Віктору Карпюку, Олександру Каращуку, Миколі Клим’юку, Богдану Киричику, Людмилі Кирді, Мирославі Ковальчук, Олександру Матвійчуку, Петру Міцевському, Сергію Музиці, Олександру Мефаніку, Андрію Михайлевському, Тетяні Цісарук, Руслану Новаку, Степану Оверчуку, Богдану Романюку, Андрію Рабцю, Петру Семенюку, Руслану Тимчуку, Людмилі Федорчук, Сергію Холондовичу та Андрею Ярмолюку.
Конкурс тривав до пізнього вечора, адже більше сотні вокалістів-солістів були розподілені за чотирма віковими категоріями, а завершилося прослуховування виступами ансамблів малих форм — дуетів, тріо, квартетів. У Маневичі приїхали учасники з різних областей, зокрема з Львівщини, Рівненщини, Тернопільщини, а також із Києва, із міст та сіл Волині — Луцька, Ковеля, Турійська, Нововолинська, Прилісного, Черська, Колків… Міжнародного звучання фестивалю-конкурсу надали закордонні учасники — з Литви (м. Купішкіс), Польщі (м. Бжезіни) та Татарстану (м. Казань).
По закінченні прослуховування кожної із груп журі, усамітнившись, проводило обговорення та визначення лауреатів, які наступного дня мали виступити на гала-концерті й саме там дізнатися, яке ж місце вони посіли. Членам журі — заслуженій журналістці України, ведучій Національного радіо Олесі Білаш, яка головувала, оперній співачці, викладачці Львівської музичної академії Іванні Комаревич та викладачу-методисту музичного відділення Луцького педагогічного коледжу Володимиру Кучку — було нелегко. Ніхто не очікував, що рівень вокальної підготовки дітей і молоді буде настільки високим. А Ігор Дерлюк зауважив, що він «уперше почув професійну музичну дискусію такого високого рівня». Та згоди дійшли щодо усіх лауреатів, не визначивши цього року лише володаря гран-прі — надто багато учасників могли на нього претендувати.
Це й місцевий Елвіс Преслі — Дмитро Орешко (керівник Наталія Андрєєва) з м. Володимирця Рівненської області, який своїм оксамитовим баритоном зачарував і журі, і глядачів, виконуючи одну з композицій короля рок-н-ролу. Це й Катерина Іващик із Маневичів (керівник Олександр Синютін), котра підкорила слухачів своїм неперевершеним колоратурним сопрано. І киянка Анастасія Романюк із власною, надзвичайно чуттєвою інтерпретацією пісні з репертуару Тіни Кароль. Порадував своїм яскравим виступом маленький маневичанин Станіслав Мельник із композицією «Ангел» (керівник Олександр Синютін), а Павло Свирид (керівник Іванна Комаревич) із м. Вишнівець, що на Тернопольщині, вразив тендітним виконанням знаменитої «O sole mio». Потужно й зачаровуюче звучав народний вокал: вічна «Цвіте терен» у виконанні Анастасії Тимень з м. Вараш Рівненської області (керівник Юрій Савчук), стрілецька пісня «Ой, там за лісочком» у виконанні дуету у складі Лесі Грішанової та Вікторії Малаховської з Луцька (керівник Алла Опейда). Вразило бездоганністю звучання знамените маневицьке тріо «Троянда» в оновленому складі (керівник Олександр Синютін), виконавши незабутню пісню «Тиха вода греблю рве», та багато інших виконавців. Найзворушливішими були виступи учасників молодшої групи — віком від 8 до 10 років. Маленькі солісти, долаючи хвилювання, завзято виспівували та пританцьовували, дехто — вперше на такій великій сцені. 
Динамізму та ноток гумору додавав дійству креативний конферансьє Богдан Коваль — ведучий луцького «12 каналу». Цей телеканал виступив генеральним інформаційним спонсором фестивалю-конкурсу і вів пряму трансляцію гала-концерту другого дня із зали Будинку культури, що ледь умістила всіх охочих послухати юних талантів.
Перед гала-концертом відбулося нагородження лауреатів. Слід наголосити, що дипломи, пам’ятні статуетки отримали всі учасники, наймолодшим подарували ще й іграшки. А от 32 лауреатам, окрім того, вручили золоті прикраси у вигляді кулончиків із зображенням Божої Матері з Немовлям. Спеціальний приз від соціального благодійного проекту «Love to life» — набір срібних прикрас — отримала учасниця з Вараша Катерина Крук (керівниця Світлана Сімашко).
Але конкурсом організатори не обмежилися — для учасників, гостей та мешканців селища протягом двох днів на площі перед районним Будинком культури тривала ціла програма: це й різноманітні атракціони, й розваги, й святкова торгівля. Також варто зазначити, що всі конкурсанти та їхні керівники були забезпечені безплатним харчуванням і проживанням.
Отак спрацювала велика й дружна команда організаторів «Волинського зорепаду-2018». А все завдяки єдності влади, творчих особистостей та підприємців у прагненні створити свято для дітей на роки.
Коли падають зорі, ми задумуємо бажання. У Маневичах воно тепер ще й таке: хай цей чудовий Фестиваль-конкурс дитячо-юнацького вокального мистецтва «Волинський зорепад» кожного липня збирає друзів і запалює нові зорі. А з наступного року — вже в офіційному статусі «міжнародного».

Лариса ГОНЧАРЕНКО.

 

Повний список лауреатів конкурсу та фото...

 

Лауреати-переможці фестивалю-конкурсу «Волинський зорепад-2018»:

І категорія (8-10 років)

  1. Юлія Черчик – І місце – смт Маневичі
  2. Христина Самолюк – І місце – м. Луцьк
  3. Валерія Килюшик – ІІ місце – м. Вараш
  4. Владислава Волинець – ІІ місце – м. Луцьк
  5. Єлизавета Королюк – ІІ місце – м. Луцьк
  6. Аполінарія Пашко – ІІІ місце – м. Вараш
  7. Ілля Ромась – ІІІ місце – м. Вараш

 

ІІ категорія (11-14 років)

  1. Станіслав Мельник – І місце – смт Маневичі
  2. Павло Свирид – І місце – м. Вишнівець, Тернопільська обл.
  3. Анастасія Тимець – І місце – м. Вараш
  4. Анастасія Лукашик – ІІ місце – м. Луцьк
  5. Ангеліна Набухотна – ІІ місце – м. Вараш
  6. Ольга Ткаченко – ІІ місце – м. Луцьк
  7. Анна Мирончук – ІІ місце – м. Луцьк
  8. Єлизавета Кузьмич – ІІІ місце – с. Дольськ, Любешівський р-н Волинська область
  9. Оксана Ясюк – ІІІ місце – м. Вараш
  10.  Марія Павлович – ІІІ місце – м. Луцьк

 

ІІІ категорія (15-17 років)

  1. Дмитро Орешко – І місце – м. Вараш
  2. Вікторія Тітчук – І місце – м. Ковель
  3. Катерина Іващик – І місце – смт Маневичі
  4. Вікторія Михайлевська – ІІ місце – с. Черськ, Маневицький р-н
  5. Ольга Островик – ІІ місце –  м. Луцьк
  6. Лігіта Рудокаіте – ІІІ місце – м. Купішкіс, Литовська республіка
  7. Дана Горайчук – ІІІ місце – с. Прилісне, Маневицький р-н
  8. Іванна Міцевська – ІІІ місце – с. Рудники, Маневицький р-н

 

IV категорія (18-25 років)

  1. Анастасія Романюк – І місце – м. Київ
  2. Яна Гусенко – ІІ місце – м. Луцьк
  3. Анетта Дзялак – ІІ місце – м. Бжезіне, Республіка Польща
  4. Анастасія Єфімова – ІІІ місце – смт Колки, Маневицький р-н 
  5. Катерина Крук – цінний подарунок від соціального благодійного проекту «Love to life»

 

V категорія (дуети, тріо, квартети)

  1. Дует у складі Лесі Грішанової і Вікторії  Малаховської – І місце – м. Луцьк
  2. Ірина та Дарина Косько – І місце – с. Череваха, Маневицький р-н
  3. Тріо «Троянда» – І місце – смт Маневичі
  4. Дует у складі Уляни  Островик та Регіни Савчук – ІІ місце – смт Маневичі
  5. Квартет «Мальви» – ІІ місце – смт Маневичі
  6. Тріо «Криниченька» – ІІІ місце – м. Вараш
  7. Дует у складі Ангеліни Кликоцюк та Артема Кисляка – ІІІ місце – м. Ковель
  8. Квартет «Апельсин» – ІІІ місце – м. Вараш

 

На знімках:

 


Лауреати І премії у категорії ансамблів малих форм – дует у складі Лесі Грішанової та Вікторії Малаховської з Луцька (керівник Алла Опейда).

 


Лауреати І премії у категорії ансамблів малих форм – тріо «Троянда» зі своїм керівником, директором фестивалю «Волинський зорепад» Олександром Синютіним (смт Маневичі, Волинська область).

 


На сцені лауреати І премії у категорії ансамблів малих форм – Ірина та Дарина Косько із с. Череваха Маневицького району.

 


Учасниці з м. Купішкіс, Литовська Республіка – Ругіле Пілкаускаіте (керівниця Нідія Санкаускієне) та Вільте Якубкаіте (керівниця Ріта Станкевічієне).

 


Дипломи лауреатів вручають члени журі Іванна Комаревич (у центрі) та Олеся Білаш.

 


Такі дипломи та пам’ятні статуетки фестивалю отримали всі учасники.

 


Нагороду отримує лауреатка ІІІ премії у віковій категорії 15-17 років Іванна Міцевська.

 


Лауреати дорослої вікової категорії 18-25 років: Анета Дзялак з Польщі (м. Бжезіни) та Анастасія Єфімова із смт Колки Маневицького району.

 


Дмитро Орешко з м. Володимирця Рівненської області – лауреат І премії у віковій категорії 15-17 років.

 


Зала Маневицького районного будинку культури заповнена вщерть під час гала-концерту лауреатів «Волинського зорепаду-2018».

 


Банер з іменами спонсорів.

 


Голова журі Олеся Білаш та художній керівник РБК Людмила Синютіна.

 


Голова Маневицької райради Анатолій Мельник, перший заступник голови Маневицької РДА Андрій Бурак, голова РДА Андрій Линдюк, віце-староста Бжезінського повіту Лодзького воєводства (Польща) Роман Сасін.



Директор фестивалю-конкурсу «Волинський зорепад-2018», заслужений діяч мистецтв України Олександр Синютін, юристконсульт відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій Сокальської РДА Володимир Піхоцький, начальник відділу культури Маневицької РДА Ігор Дерлюк.


Фото надані
оргкомітетом фестивалю-конкурсу.