Президент України Петро Порошенко привітав мешканців Донбасу з річницею визволення Сєвєродонецька, Лисичанська і Рубіжного від окупантів. На своїй сторінці у Фейсбуку він написав: «У ці дні чотири роки тому наші мужні захисники повернули мир до Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного, звільнивши їх від російських найманців. Впевнений, український синьо-жовтий прапор замайорить у всіх містах і селах Донеччини та Луганщини». Нагадаємо, що військові ЗСУ зачистили від незаконних збройних формувань Рубіжне і Сєвєродонецьк 21 і 22 липня, Лисичанськ — 24 липня.

Луганщина відзначає четверту річницю визволення міст Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна та Лисичанськ від незаконних збройних формувань. Під час мітингу біля пам’ятника генерал-майору Національної гвардії України Олександру Радієвському присутні вшанували героїв хвилиною мовчання та поклали квіти.

Також Президент повідомив, про те, що в Україні розпочалось серійне виробництво реактивних піхотних вогнеметів РПВ-16 — високопотужної зброї, яку Державний концерн «Укроборонпром» виготовляє для ЗСУ. «Вже найближчий часом вогнемет буде поставлений до армії, що значно посилить військову міць наших підрозділів», — зазначив Петро Порошенко.
У Маріуполі українські військові відзначили третю річницю від дня створення 36-ї бригади морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ. Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв, вітаючи особовий склад, зазначив: «Морські піхотинці завжди були елітою української армії. За роки війни морські піхотинці не раз доводили — коли вони вступають у бій, для ворога лишаються два варіанти: або здатися в полон, або померти». Як повідомляє прес-служба Міноборони, на початку заходу присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів.
Генерал-лейтенант Сергій Наєв, вручаючи нагороди кращим військовослужбовцям, подякував за старанну службу всім воїнам легендарного підрозділу, які сьогодні тримають оборону на Маріупольському напрямку. Він наголосив «Перемогу обов’язково здобудемо, ворога переможемо!»
Як повідомляє штаб ООС, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою. Станом на ранок 23 липня, за минулу добу противник 15 разів відкривав вогонь по позиціях наших військ. Важке озброєння не застосовувалося. «Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь по захисниках Кримського, Новоолександрівки, Зайцевого, Авдіївки, Старогнатівки, Мар’їнки, Лебединського, Талаківки, Гнутового, Водяного та Широкиного. Унаслідок бойових дій ворога один наш військовослужбовець отримав поранення», — йдеться у повідомленні. За даними розвідки, поранено й двоє окупантів.

Світлана ЧОРНА.
Фото прес-служби ОДА-облВЦА.