У вересні Верховна Рада має прийняти закони, які покладуть початок реалізації плану дій BEPS в Україні. Про це голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (на знімку)

зазначила під час доповіді в рамках форуму «Розвиток міжнародної податкової співпраці: Боротьба з ухиленням від оподаткування та ухилення від сплати податків», що відбувся у Тбілісі, повідомляє прес-служба депутата.

За словами Н. Южаніної, ще зовсім недавно, в 2012—2013 роках, у рейтингу «Doing business» Україна посідала одне з передостанніх місць, нині її позиція — 76-та.

За словами парламентарія, для того, щоб реалізувати в Україні план дій з протидії розмиванню податкової бази та виведення прибутку з-під оподаткування, розроблений ОЕСР, необхідно прийняти низку абсолютно нових норм — законів про одноразове декларування, обмін інформацією, а також належні зміни до Податкового кодексу України.

«У 2012 році частка сплачених податків у ВВП становила майже 52 відсотки, нині ця частка — майже 38 відсотків. Це значно менше, однак все одно дуже багато для країни, що розвивається і потребує зовнішніх інвестицій», — наголосила народний депутат.

Глава комітету впевнена: для того, щоб привабити іноземних інвесторів працювати в Україні, необхідно лібералізувати податкову систему, компенсувавши при цьому втрати державного бюджету за рахунок нових джерел надходження коштів.

«Зменшення податкової бази однозначно призведе до збільшення дефіциту бюджету, що суперечить умовам участі України в програмі макроекономічної стабільності МВФ. Саме тому для того, щоб зменшити податки і надати пільги бізнесу, який працює в Україні, необхідно забезпечити наповнення державної казни з інших джерел, приміром, шляхом оподаткування коштів на рахунках резидентів України в іноземних фінансових установах, з яких не сплачено податки», — зазначила Н. Южаніна.

«Якщо підприємець заробив гроші в Україні, податки з них він має сплатити в Україні, а не там, де вигідніше, саме тому реалізація плану дій BEPS є надважливою, адже надасть змогу дізнатися про наявність та обсяг коштів українців за кордоном, а також дасть можливість дооподаткувати діяльність підприємств, що належать резидентам України, однак зареєстровані в «податкових гаванях», — підкреслила парламентарій.

Глава профільного комітету переконана, що лише в такий спосіб в Україні будуть створені рівні умови та конкурентне середовище для всіх суб’єктів господарської діяльності, а надходження до бюджету з додаткових джерел дадуть змогу зменшити податкове навантаження на бізнес або навіть надати йому преференції.

«Сподіваюся, що в перші тижні дев’ятої сесії Верховної Ради України будуть розглянуті законопроекти № 8189 та № 8190, прийняття яких покладе початок реалізації плану дій BEPS в Україні», — резюмувала Ніна Южаніна.