На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко в ефірі телеканала «Рада». Так, за її словами, згідно із законом про реінтеграцію Донбасу уряд зобов’язаний створити координаційний орган, який готуватиме позови України проти країни-агресора. Також необхідно ухвалити постанову про порядок перетину товарів і послуг через контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях І. Геращенко, зокрема, наголосила: «Немає жодного логічного пояснення тому, що досі не ухвалено постанову уряду щодо перетину товарів і послуг через КПВВ. Не створено передбаченої Законом «Про особливості державної політики і забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» координаційної ради, яка готуватиме позови проти країни-агресора. Нині це вимога українців — збирати доказову базу про вбивства й тортури стосовно наших співвітчизників, про руйнування населених пунктів, викрадення та незаконне ув’язнення людей, крадіжки української власності на Донбасі та в Криму». «Чому вже 75 днів, з початку дії закону, не створено такого координаційного органу, пояснень немає, — продовжила політик. — Сподіваюсь, після нагадування з боку парламенту та військових уряд прокинеться і терміново ухвалить необхідні підзаконні акти».
Перший заступник глави парламенту акцентувала увагу на тому, що закон про реінтеграцію Донбасу дає військовим більше можливостей для допомоги цивільному населенню. Парламентарій нагадала, що він вступив у дію 30 квітня і дозволив активізувати роботи з відновлення визволених від бойовиків територій Донбасу.
«Була у відрядженні в Донецькій і Луганській областях, — зауважила І. Геращенко. — Метою поїздки стало ознайомлення з проведенням протимінних заходів на звільнених від бойовиків територіях, а також перевірка того, як працює закон про реінтеграцію Донбасу і проходить Операція об’єднаних сил. Перші результати вже є. Завдяки ухваленому закону, тепер на території, яка межує з лінією з’єднання, підвищено дисципліну, діє принцип єдиноначальності, діє дуже чітка координація силових структур і спеціальних відомств, які задіяні в Операції об’єднаних сил. Зокрема, це Служба безпеки України, Національна поліція, Збройні Сили України».
За словами І. Геращенко,
в селищі Золоте-4, яке розташоване на лінії зіткнення, військові відновили пошкоджені під час обстрілів бойовиками дахи будинків. 
Із Міністерства інфраструктури передано спеціальні транспортні війська Міністерству оборони. Тепер вони працюють у зоні проведення Операції об’єднаних сил і за два місяці їм вдалося побудувати повністю один міст в селищі Троїцькому. Нині працюють над відновленням мосту в Попасній.

Вл. інф.