До корпунктів «Голосу України» в областях звертаються читачі-пенсіонери із скаргами на затримку пенсії й запитують, у чому причина, адже для багатьох із них пенсія — єдине джерело існування. З понеділка почали надзвонювати й навідуватися до редакції і кияни. Теж кажуть, що їм затримують виплати, і цікавляться: чому ми — пенсіонери — не можемо вчасно отримати свої кревні?

Скаржаться, що даремно обривають телефони та оббивають пороги банківських установ, пошти та Пенсійного фонду. Дехто майже тиждень не може отримати своєї копійчаної пенсії. Банківські працівники та поштовики відправляють до Пенсійного фонду, мовляв, ми тут ні до чого. Прийдуть гроші — виплатимо. У всіх відповідь одна... А коли вони — кошти — надійдуть, ніхто не знає. А пенсіонери продовжують чекати в чергах. Ми ж тим часом вирішили поцікавитися у самому Пенсійному фонді України про причину затримки.

На електронному порталі державної установи у розділі новин — єдиний запис, що стосується виплат, і той вже застарів — аж за 13 липня цього року! Там чорним по білому: «Пенсії за липень профінансовано на 56,2 % місячної потреби.
Пенсійний фонд України продовжує фінансування пенсійних виплат... Фінансування та виплата пенсій відбувається за встановленим графіком...»

Упродовж понеділка ми намагалися зв’язатися з відповідальними особами ПФУ, аби ті прояснили ситуацію. З безлічі довідкових телефонів, поміщених на сайті відомства, один все-таки відповів. Нам повідомили, що фінансування проходить у штатному режимі. Жодних проблем немає. «Пенсійний фонд спрямовує всі отримані кошти на фінансування пенсій... воно триває, якщо ж і є якась затримка, то не з вини Пенсійного фонду, а хто зна чому... І взагалі, чого зчиняти бурю? За законом, фінансування має завершитися 25 числа цього місяця, а ті, хто за графіком мав отримати пенсії до 18 числа, отримали вчасно і сповна...

У бухгалтерії управління фінансового забезпечення ПФУ порадили звернутися до начальника управління Тетяни Вікторівни (прізвище з’ясувати не вдалося), або навіть до самої директорки однойменного департаменту Тетяни Іллівни Король. Проте телефони першої і другої не відповідають. А співробітники підрозділу з питань взаємодії з пресою кажуть, що готові посприяти й надати інформацію, що нас цікавить, але в обмін на наш письмовий запит, що ми швиденько організували й відправили їм електронною поштою ще у понеділок до закінчення робочого дня.

Якщо навіть зважити на заклопотаність керівних та відповідальних працівників Пенсійного фонду України, гадаємо, що можна було б викроїти хвилинку у щільному графіку нарад, летючок, планувань та дати роз’яснення через газету. Так, мовляв, і так... І пенсіонерів би заспокоїли, і самим спокійніше, і правил хорошого тону не порушили б. Хоча який там хороший тон, даруйте, коли йдеться про якихось пенсіонерів! Ні: затаїлися й мовчать — води у рот набрали. Кільканадцять телефонних дзвінків до підрозділу, що мали би здійснювати взаємодію з пресою, так і не додали ясності, крім обнадійливого: «...ваш запит у роботі...»

Добре, що у наш час кожне державне відомство має своє представництво в Інтернеті! Коли йдеться про недофінансування, то, можливо, щось пояснять у Держказначействі України! На сайті відомства обнадійлива інформація:
«16.07.2018 Казначейством України здійснено видатки на виплату пенсій та проведення інших витрат Пенсійного фонду України на суму 1 233,2 млн гривень.

У період з 02.07.2018 по 16.07.2018 проведені виплати за липень 2018 року на загальну суму 18 202,1 млн гривень».

Ну що тут скажеш? Чи це всі чиновники такі, чи тільки наші? Одні — у ПФУ — оперують відсотками, інші — у Держказначействі — абсолютними цифрами, але ні перші, ні другі не дають прямої відповіді на поставлене нами запитання. Щоправда, начальник Управління видатків державного бюджету Держказначейства України Тетяна Іванівна Коткова після п’ятихвилинної телефонної суперечки, мовляв, звертайтеся до прес-центру, таки випалила-прохопилася, що вона «...всім головним розпорядникам стовідсотково відкрила асигнування (захищені і незахищені) відповідно до розпису Держбюджету на січень-липень цього року!!!»

А наступні наші запитання, чи гроші  вже у Пенсійному фонді, чи на шляху, чомусь дуже її розлютили, і вона послала нас... до інших управлінь, які можуть це прокоментувати(???).

Насамкінець скажемо, що за інсайдерською інформацією Держказначейством готується до оприлюднення інформація про те, що справді з виплатами пенсій є певна проблематика, але питання не у Держказначействі, а скоріше у Пенсійному Фонді України, який невідомо з яких причин скаржиться на недофінансування з боку Держказначейства.

Одне слово, гроші пішли, але ще не дійшли. У наш час надсучасних технологій і не таке буває. Можливо, вони зараз комусь більш потрібні? Пенсіонерам лишається терпляче чекати!

Мал. Миколи КАПУСТИ.