Інтелектуальна рівненська «Продекологія» пропонує рецепти порятунку від екологічних проблем

Рівненська науково-виробнича фірма «Продекологія» за 25 років свого існування стала лідером у країнах СНД та Східної Європи в галузі проектування та виготовлення магнітних сепараторів і металодетекторів. Новий напрям її діяльності — проектування, виготовлення і поставка «під ключ» комплексних ліній з переробки склобою, твердих промислових та побутових відходів, електронних плат, лому електронної техніки тощо. Обладнання з маркою рівненської «Продекології» продають у 41 країні.

Територія фірми.

Поки український бізнес шукає шляхи виходу на європейські ринки та підганяє якість продукції під міжнародні стандарти, Рівненська науково-виробнича фірма «Продекологія» активно експортує обладнання, один за одним отримує патенти, а його власник Андрій Афонійович ЛОЗІН (на знімку)

мріє створити у Рівному маленьку, але свою, Кремнієву долину та пропонує рецепт порятунку планети від екологічної катастрофи. Сьогодні, напередодні 25-річчя фірми, ми попросили розповісти Андрія Лозіна детальніше про фірму і про колектив, який стільки років демонструє успішність в умовах українських реалій.
— Наша діяльність почалася з модернізації магнітних сепараторів для виробників харчової промисловості, далі розробили перші пристрої для намагнічування... Нині підприємство виготовляє обладнання, яке допомагає збагачувати рудні й нерудні матеріали, очищувати від домішок сировину, а також вилучати метали з відходів електрокабелю, електронної та радіотехніки, друкованих плат та розділяти суміші полімерів, запобігати потраплянню металевих домішок у харчові продукти в процесі їх виробництва, — розповідає Андрій Афонійович. — Завдяки нашому обладнанню виробники очищають технічну воду, поліпшують якість шин, деревностружкових плит, цементу, вогнетривких матеріалів, скла тощо. Нині обладнання використовується орієнтовно в 58 спеціалізованих галузях і підгалузях промисловості. Починали з невеликих магнітних блоків — тепер виготовляємо цілі лінії, які активно експортуємо.
— Не таємниця, що, перш ніж зробити замовлення на обладнання, замовник-покупець хоче переконатись, що має справу з професіоналами. Схоже, вам таки вдається працювати якісно, якщо поставляєте обладнання до стількох країн?
— Для цього фірма повинна не стояти на місці, а весь час розвиватись. З огляду на це наш колектив відстежує тенденції, новітні напрацювання, досягнення у галузі. Наше прагнення — ефективно вирішувати непрості технологічні, екологічні, енергетичні проблеми виробників. За 25 років накопичили чималий досвід, тому є експертами в своїй галузі — про нас знають у багатьох країнах. А починали ми з України. Зовнішній ринок завойовували поступово: цьому сприяли виставки, партнерські стосунки з іноземними фірмами, які використовували та використовують наше обладнання у своїх лініях.
Продукція фірми відповідає не лише чинним в Україні технічним регламентам, а й директивам Європейського Союзу. США, Індія, Німеччина, Італія, Іспанія, Польща — ось далеко не повний перелік країн, куди поставляємо обладнання. Загалом експортуємо продукцію в 41 країну. Нині на 89 відсотків працюємо на зовнішні ринки.
— Чого зараз потребують міжнародні ринки?
— В останні роки у світі особливо гостро стоїть проблема збереження навколишнього середовища. Щороку викидаються тонни полімерів. Дедалі більше іноземних компаній відчувають свою відповідальність за нашу планету і намагаються переробляти пластик чи зменшувати його частку у відходах. Нове обладнання НВФ «Продекологія» може допомогти їм у цьому, адже ми проектуємо та виготовляємо лінії для рециклінгу полімерів.
— Фірма за 25 років існування вже має чималу кількість відзнак у різноманітних рейтингах.
— Ми рахуємо не похвальні листи, а патенти: нині підприємство має 100 патентів на винаходи та корисні моделі в Україні, Росії, Білорусі та Польщі. У 2007 році отримали свідоцтво про наукове відкриття.
Маємо, звичайно, якусь кількість грамот та дипломів... Але бувають різні відзнаки. Є рейтинги — чиїсь бізнес-проекти. Інша справа, коли на державному рівні помічають внесок компанії чи когось із працівників у розбудову регіону чи країни. Погодьтесь, це різні рівні відзнак. От, скажімо, нашому головному інженеру Павлу Стригунову указом Президента України присвоїли почесне звання «Заслужений машинобудівник України», а мені — «Заслужений винахідник України».
Наша фірма за дотримання податкової дисципліни шість років поспіль ставала переможцем різних рівнів Всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків». І це дуже приємно. Адже ми свої стосунки з державою завжди прагнули будувати чесно. Сплачені податки — це соціальна захищеність працівників. Податки платити треба. Так підприємства стають причетними до формування соціальної стабільності у регіоні та країні.
— Науково-виробниче підприємство потребує припливу талановитих молодих людей, де берете кадри?
— Наше виробництво, справді, потребує неабиякого інтелектуального та наукового потенціалу. Скажу відверто: старше покоління йде на заслужений відпочинок, ми чекаємо амбіційну азартну молодь, з блиском в очах, яка б прагнула нових звершень... Але, на жаль, на інтелектуальному рівненському ринку праці — голод. Нам нічого не залишається, як формувати собі фахівців зі студентської лави. Хотілося б, щоб молодь не виїжджала за кордон, щоб вона могла себе сповна реалізувати в Україні. Нині плануємо разом з Рівненським державним гуманітарним університетом реалізувати промислово-інноваційний проект, що полягатиме у розробці технології та устаткування для переробки полімерних промислово-побутових відходів. Будуватимемо у Рівному маленьку, проте свою, Кремнієву долину, завдання якої — пошук шляхів виходу людства з екологічної кризи.

За матеріалами «Продекології» підготувала Олександра ЮРКОВА.
Фото надані фірмою.

Рівне.