Заходи кампанії з інформування громадян про основні аспекти судової реформи в Україні в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадян як запорука успішної судової реформи» (програма «Нове правосуддя», USAID) тривають на Кіровоградщині.

Прес-сніданок із Олексієм Майданніковим (перший ліворуч).

Під час чергового спілкування, цього разу — з суддею-спікером Ленінського районного суду міста Кропивницький Олексієм Майданніковим, журналістів, зокрема, цікавило, чим займається суддя у період до набуття повноважень та як довго він може тривати, адже при цьому слуга Феміди продовжує отримувати зарплату.
Суддя розповів учасникам прес-сніданку про свої повноваження та обов’язки на цей період, що стосуються якраз саме налагодження співпраці зі ЗМІ і забезпечення належної роботи судових розпорядників, а також звернув увагу на той факт, що тривалий період наділення суддів повноваженнями залежить власне не від них, а від змін у законодавстві та власне процедури набуття повноважень. А також звернув увагу і на інші аспекти судової реформи, які безпосередньо впливають на суспільство. Передусім — це посилення відкритості під час здійснення правосуддя, на що в українському суспільстві нині особливий запит.
Важливу роль відіграють і зміни в інституті представництва. Професійні вимоги до представників у судах підвищуються, тож вже зовсім скоро повноваження захисту зможуть здійснювати лише професійні адвокати.
«Від реформи ми уже зараз бачимо переваги, але цей процес тривалий і, можливо, дещо болісний. Системі потрібно стати більш відкритою і прозорою та відповідати усім стандартам справедливого правосуддя», — переконаний Олексій Майданніков.
Модератор сніданків із суддями — президент асоціації «Громадські ініціативи» Любов Лук’янцева.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото надано автором.