Член Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак узяв участь у чергових засіданнях Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та донорів Рахунку ядерної безпеки. Заходи відбулися в штаб-квартирі Європейського банку реконструкції та розвитку в столиці Великої Британії Лондоні.
 

Уперше у представників країн-донорів не було жодних запитань до української сторони, зауважив на своїй сторінці у Фейсбуці І. Рибак. За його словами, це результат спільної роботи профільного комітету та Міністерства екології і природних ресурсів у частині законодавчого забезпечення. Уряд забезпечив виконання зобов’язань щодо фінансування та реалізації проекту підсилення та герметизації наявних конструкцій ІІ черги ЧАЕС, до яких примикають торцеві стіни арки, підкреслив парламентарій.

У квітні цього року Верховна Рада прийняла за основу зміни до загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (№ 6624). Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні розглянув цей законопроект, підготовлений до другого читання, та ухвалив рішення пропонувати його прийняти як закон.

Наступні засідання Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та донорів Рахунку ядерної безпеки відбудуться цьогоріч, 15 грудня, в Україні, на майданчику Чорнобильської АЕС. Згідно з графіком, на цей час заплановано прийняття в експлуатацію нового безпечного конфайнмента, повідомив народний депутат.

Вл. інф.