У селі Звенигород на місці давньої княжої столиці створять перший в Україні історико-культурний парк. Проект є одним із переможців конкурсу проектів регіонального розвитку Мінрегіону, на його реалізацію виділили майже 12 млн грн у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС — про це під час брифінгу повідомила в. о. директора департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.
Вона зазначила, що ідея з’явилася під час розгляду генерального плану села Звенигорода, щоб зберегти цінну територію та археологічний ландшафт. При цьому йдеться про те, щоб парк отримав національне значення. За її словами, проект реалізує три основні завдання: формування території історико-культурного парку і розроблення технічної документації щодо встановлення меж, створення громадського простору «Звенигородський Майдан», а також розвиток туристичної інфраструктури.
«Наша мета — законсервувати пам’ятку з метою її збереження для майбутніх поколінь, бо зараз вона нищиться. Окрім того, це буде місце, куди приїжджатимуть люди не лише з України, а й з-за кордону», — зазначила молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Наталя Войцещук.
Відвідувачі парку зможуть побачити археологічні пам’ятки давнього Звенигорода. Зокрема церкви, княжий дитинець, господарські будівлі і оборонні укріплення.

Львівська область.