РФ так і не дала жодної відповіді на пропозицію передати їм 36 росіян в обмін на українців, яких утримують у російських тюрмах. Про це повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко в середу після закінчення чергових переговорів у Мінську. За її словами, контрольовані Москвою представники ОРДЛО заявили, що вестимуть розмову про звільнення заручників лише з однією людиною, вчергове у такий спосіб намагаючись виконати замовлення Кремля щодо корекції складу групи.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України у підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, представник України у підгрупі з питань безпеки ТКГ Євген Марчук.

Наші представники у ТКГ наголосили, що Україна сама визначатиме своїх переговорників і учасників груп, а не вестиметься на «хотєлки» Кремля чи їх маріонеток.
«Насправді, ключова проблема в іншому: Кремль поки що не готовий віддавати ані українців, яких утримують у тюрмах РФ, ані українців на окупованих Донбасі та в Криму. Москва ще не склала ціну, що вимагати за цей козир, й планує і далі використовувати питання заручників для торгу, шантажу і в брудних політичних ігрищах», — написала Геращенко у своєму пості на Фейсбуці.
За наполяганням української сторони в декларацію про засудження тортур, яку обговорюють вже не один місяць, таки внесли пункт про обов’язковий допуск представників МКЧХ до тюрем на окупованому Донбасі. «Але ми стоїмо на позиції, що ця декларація не буде результативною, якщо там не зафіксують пункт про негайний і безперешкодний доступ МКЧХ до українських в’язнів в РФ і окупованих територій, включаючи і Крим. Це принципово! Ми вимагаємо від повноцінного учасника мінського процесу — РФ — доступу незалежних лікарів і МКЧХ до Сенцова, Балуха, Сущенка, Гриба, викраденого в Луганську, засудженого в Ростові й відправленого до Сибіру Сизановича, Кольченка, Карп’юка, Клиха, інших. Без цього пункту, без зобов’язань РФ допустити лікарів до наших, всі ці декларації нічого не варті», — зазначає Перший заступник Голови Верховної Ради України.
На ТКГ і на політичній підгрупі українська сторона поставила росіянам ще одне запитання: чи порушувалася на саміті в Гельсінкі ідея «референдуму» на Донбасі? Та чітко заявили, що про жодні референдуми на окупованих українських землях не може бути й мови.
«Як справедливо зазначив Посол О. Моцик, проведення іноземною державою референдуму на території іншої суверенної держави є тяжким міжнародним злочином. Росія один такий злочин уже вчинила в Криму. Не варто повторювати на Донбасі, де РФ та її маріонетками вже здійснено тисячі злочинів проти людяності: збиття Боїнгу, вбивства і поранення українців, незаконне утримання, тортури, руйнування інфраструктури, крадіжка власності, вивезення і демонтаж українських підприємств і шахт. Ми все це фіксуємо. Про все це нагадуємо щоразу в Мінську. Й очікуємо від уряду нових позовів проти РФ у міжнародні суди», — повідомила Ірина Геращенко.
До речі, вчора уряд у рамках політики підтримки українців на окупованих територіях ухвалив рішення про виділення по 100 тис. грн сім’ям політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях і на окупованих територіях.

Ольга ВІТЕР.
Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.