Добра слава про Подільську оздоровницю, а саме так називають пацієнти Більче-Золотецьку обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації, розійшлася не лише на Тернопільщині, а й далеко за межами області. Підлікуватися, пройти реабілітацію, обстежитись чи отримати профілактичні процедури сюди приїжджають із різних куточків України.
«Фактично, Більче-Золоте вже нині готове стати центром медичного туризму, — сказав голова обласної ради Віктор Овчарук, перебуваючи у Більче-Золотому Борщівського району. — І це закономірно, оскільки колектив багато працює та прагне нового. Окрім традиційних медичних послуг, у лікарні постійно впроваджують сучасні методи лікування та профілактики. Восени минулого року відкрили два нові відділення — водолікування та діагностики й відділення СІПАП-терапії. Медицина пропонує різні методи лікування. Ця лікарня використовує їх наповну, в тому числі найновіші технології. Зокрема, комплекс тонусних столів. Водночас у лікарні шукають шляхи впровадження сучасних методів енергозбереження, заміщення дороговартісних видів теплоенергії на сучасні відновні, в тому числі — сонячну енергетику». 

 

Разом із очільником обласної державної адміністрації Степаном Барною та депутатом обласної ради Володимиром Іванишиним, Віктор Овчарук (на знімку) ознайомився з геліосистемами нагріву води, її очистки. Також тут презентували проект будівництва спального корпусу лікарні на 50 ліжок для учасників антитерористичної операції.
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 червня 2018 року № 439 із державного фонду регіонального розвитку виділили 2990,098 тис. грн на реконструкцію системи гарячого постачання води та підігріву басейну. У цьому лікувальному закладі басейн об’ємом 400 куб. м використовують впродовж року незалежно від сезону. Тут також оновили систему гарячого водопостачання, яка передбачає встановлення на даху 48 сонячних колекторів потужністю 3—6 кВт залежно від погоди. Для збереження нагрітої води використовується дві ємності по 5 тис. літрів. Вода, підігріта сонячними колекторами, потрапляє в пластинчастий теплообмінник. 
У ньому нагрівається до потрібних 50—52 градусів і подається в систему гарячого водопостачання. Запроваджена спеціалізована система очистки води, яка призначена для досягнення необхідних показників. Вартість проекту становить 976,6 тис. грн, який фінансується з обласного бюджету. З них вже використано майже 800 тис. грн. Загальна сума виділених коштів становить майже 4 млн грн.
Голова обласної ради Віктор Овчарук побажав колективу лікарні, щоб ці нововведення були корисними й сприяли подальшому розвитку. «Уже в найближчому часі тут постане ще один новий корпус на 50 місць для учасників АТО, буде їдальня для 25 осіб із облаштуванням теплого переходу з реконструкцією діючого корпусу. На виготовлення проектно-кошторисної документації та початок будівництва обласна рада вже виділила 200 тис. грн. У свою чергу хочу запевнити, що обласна рада й надалі підтримуватиме Більче-Золотецьку обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації. Хотілося б, щоб таких медичних закладів у нашому краї було більше», — наголосив Віктор Овчарук.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою Тернопільської обласної ради.

Тернопільська область.