Після минулої «чорної п’ятниці», коли в один день на трасах України в результаті дев’яти кривавих ДТП загинули 26 людей, у тому числі шестеро дітей, і ще 28 громадян одержали серйозні травми, у країні оголосили війну «війні на дорогах» («Голос України» писав про це в номері за 25.07.18).
Активізувалися всі — і поліція, і Кабмін, і перевіряльні інстанції, і громадськість. Щоб запобігти свавіллю на дорогах і уникнути трагічних наслідків, з різних джерел надходить різноманітний асортимент пропозицій: від жорсткості покарання винуватців ДТП до підвищення рівня загальної культури населення, починаючи зі шкільної лави. Але для цього, як мінімум, потрібен час. А поки що, на жаль, повідомлення про дорожньо-транспортні трагедії не сходять зі стрічок новин.
За перше півріччя 2018 року в ДТП на дорогах України загинули 64 дитини, 1 694 неповнолітніх були травмовані, інформує у Фейсбуці директор департаменту комунікацій Нацполіції Ярослав Тракало. Мабуть, у цю статистику не встигнуло ввійти смертельне ДТП на київському бульварі Лесі Українки, у результаті якого під колесами «Хамера» на пішохідному переході загинула десятирічна дівчинка...
Так чи інакше, Нацполіція разом із представниками Укртрансбезпеки діє у різних напрямах. Триває комплекс цільових заходів під умовною назвою «Перевізник», спрямованих на профілактику аварійності й зниження тяжкості її наслідків на пасажирському транспорті, дотримання водіями й перевізниками вимог ПДР і Правил перевезення пасажирів.
І питання, яке цікавить насамперед усіх водіїв, — це автофіксація порушень ПДР і визначення швидкості, з якою рухаються автомобілі. За словами в. о. начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, здійснюються процедури метрологічної повірки й обслуговування приладів вимірювання швидкості, які в народі за звичкою називають «фарами». «Ми поки що визначаємося, які саме прилади використовуватимуться, але це однозначно не будуть фари або відомі раніше «Візири», — сказав Білошицький в інтерв’ю ЦЕНЗОР. НЕТ. — На нараді в Кабінеті Міністрів, яка відбулася 25 липня, де вирішували питання щодо заходів, необхідних для підвищення безпеки на дорогах, це питання теж порушували. Наступного тижня будуть напрацьовані необхідні документи, насамперед технічний регламент використання таких приладів, і незабаром вони з’являться у патрульних на дорогах».
Коли саме на дорогах з’являться прилади, які фіксуватимуть порушення ПДР в автоматичному порядку, поки що незрозуміло. 

Ольга ВІТЕР.

 

ФОТОФАКТ

Представники кам’янець-подільського осередку молодіжно-патріотичного руху «ХОМА» провели профілактичну акцію, яка спрямована на боротьбу з дитячим та підлітковим травматизмом на автошляхах. Вони роздавали дітям та дорослим світловідбивні браслети, які дають змогу водієві побачити пішохода темної пори доби.

Ірина КОЗАК.
Фото надано ГУ Нацполіції в Хмельницькій області.