Злива стала стихійним лихом

«Ускладнення погодних умов» за термінологією рятувальників, а за фактом — звичайна злива, яка у середу по обіді хлинула на країну, наробила чимало лиха. Вже наступного ранку ДСНС відзвітувала: через негоду напередодні без світла залишилося 117 населених пунктів у семи областях України. А саме: у Запорізькій знеструмлено 30 населених пунктів, у Дніпропетровській — 24, у Житомирській — 20, на Київщині — 14, Донеччині — 13, Луганщині — 12, Кіровоградщині — 4 населені пункти.
Зазнала «незручностей» і столиця. Щойно вода затопила підземні переходи, а автівки «попливли» магістралями, городяни почали шукати винних у потопі. Користувачі соцмереж навіть припускали, що то... Дніпро вийшов з берегів.

Станом на ранок четверга, звітує ДСНС, із підтоплених місць у столиці відкачано 3402 куб. м води. Її качали з підземних переходів, перехресть вулиць, проїжджої частини доріг і навіть із Солом’янського райсуду. Рахували пошкоджені дерева, зірвані білборди і збитки, які ті завдали, впавши на припарковані поруч автівки.
На щастя, про людські жертви — жодного слова. Хоча до біди було рукою подати, адже через потужні потоки води, з якими не справлялася система водовідведення, було пошкоджено навіть шляхопровід. «Внаслідок негоди в Подільському районі Києва, на вулиці Кирилівській, зсунулась частина землі та конструкції мосту. Проте, за словами працівників «Укрмост», несучі конструкції не постраждали, але поки що рух транспорту там перекрито», — повідомили в ДСНС.
Очільник Києва Віталій Кличко запевнив городян, що «із ситуацією, яка сталася, впораються у короткий термін». Мовляв, пошкодження мосту ліквідують за два-три тижні. Ну, а щодо причин, чому місто «попливло» через зливу, то Кличко пояснив: на багатьох вулицях застарілі зливостоки не пристосовані до такої кількості води, адже за кілька годин стихії у Києві випала тримісячна норма опадів.

Оговтуються після негоди

Сильний дощ, що пройшов минулої середи, 25 липня, спричинив негативні наслідки на Кіровоградщині. Зокрема, рятувальникам ДСНС довелося визволяти з водяного полону кілька десятків автомобілів. Найбільше — в обласному центрі.
Також у Кропивницькому вода змила асфальтне покриття біля Навчально-виховного об’єднання природничо-економіко-правовиго ліцею — спеціалізованої школи І—ІІІ ступенів № 8 — позашкільного центру Кіровоградської міської ради Кіровоградської області.
А от в місті Олександрія під час сильної зливи з градом на мікроавтобус, у якому перебувало кілька осіб, впала опора електромережі (на знімку).

Фото з сайту www.ugorod.kr.ua

Люди не постраждали, але виявилися на годину заблокованими в салоні, доки електрики намагалися відключити напругу. На місце події також прибули рятувальники, поліція і медики швидкої допомоги.
За попередньою версією, причиною руйнування опори стала гілка дерева, що впала на дроти і сильно їх натягнула, повідомляє наш власкор Петро Мельник.

***

Тим часом, ДСНС попередила про зміну гідрологічної ситуації на водоймах країни. «На Дністрі, біля поста Заліщики, очікується проходження максимального рівня дощового паводка висотою 540—590 см над нулем поста, максимальна витрата води прогнозується в межах 1000—1200 м3/с», — поінформували рятувальники, посилаючись на дані «Укргідрометцентру». Також проходження максимального рівня першої хвилі дощового паводка висотою 370—420 см над нулем поста очікується на Пруті, біля Чернівців. Відновиться підйом рівня води у басейнах Прута та Сірету.
Також рятувальники попереджають, що можливе затоплення заплав та господарських об’єктів в окремих населених пунктах у Путильському та Новоселицькому районах Чернівецької області. В гірських районах існує загроза сходження селевих потоків...
А гідрометцентр і на сьогодні прогнозує дощі з грозами фактично на всій території України, окрім східних областей.

Ірина ЛЬВОВА.