Не допустити закриття єдиного в Україні будинку відпочинку для людей з вадами зору, який розміщується в Боярці на Київщині, пообіцяв Олег Ляшко. Щороку тут відпочивають півтисячі людей, для яких це єдина можливість оздоровитися.

Олег Ляшко відреагував на прохання УТОС зберегти єдиний в Україні будинок відпочинку для незрячих.

Фото прес-служби РПЛ.

Лідер Радикальної партії дізнався про те, що заклад збираються закрити через брак фінансування, з листа директорки Тетяни Маташ. Й одразу поїхав перевірити, що там відбувається. Люди зустріли політика обіймами — кажуть, він єдиний, хто відгукнувся на їхню проблему.

«Директор закладу Тетяна Леонідівна написала мені листа про те, що будинок відпочинку під загрозою закриття. Я приїхав для того, щоб підтримати вас. Ми нікому не дозволимо, щоб у вас забрали право оздоровлюватися. Більше того, ми зараз обговорюємо з директором питання ремонту. На ремонт спального корпусу потрібно мільйон гривень. Я обіцяю, що в бюджеті на наступний рік ми знайдемо ці гроші, а також ми вимагатимемо виділення коштів на ремонт ще одного спального корпусу, щоб ще мінімум 150—170 людей мали можливість оздоровлюватися. У тих, хто хоче закрити будинок, немає ні серця, ні совісті, але ми їм вправимо мозок і змусимо поважати людей. Ми з вами!», — наголосив Олег Ляшко.

Політик підкреслив: замість того, щоб закривати медичні, освітні та соціальні заклади, влада має їх будувати.

«Нещодавно закрили унікальну в Україні школу кобзарів. Тепер хочуть закрити єдиний будинок відпочинку для незрячих людей. Пере-творили країну на звалище, де все закривають. А я хочу, щоб країна була великим будівельним майданчиком, де все відкриватимуть, ремонтуватимуть та відновлюватимуть. У них, може, зір і стопроцентний, але вони бачать, як вкрасти, але не бачать, як допомогти. Я змушу і державу, і владу повернутися до вас обличчям, а не спиною, як вони сьогодні до вас стоять!», — запевнив лідер РПЛ.

Під час спілкування з Олегом Ляшком відпочивальники пожалілися й на інші наболілі проблеми: відсутність пільг на проїзд, мізерні пенсії та доплати з догляду за людиною з інвалідністю, дорогі ліки та неможливість вільно пересуватися. У присутності людей лідер РПЛ зателефонував міністру соцполітики Андрію Реві та вимагав від нього вирішити ці питання, а також закликав його не допустити закриття цього будинку відпочинку.

«По Україні 100 тисяч незрячих. Один будинок відпочинку і той хочуть закрити. Я думаю, що це неприпустима річ і Мінсоцполітики не може стояти осторонь цього важливого питання. Приїдьте сюди і побачите все на власні очі. Вас люди просять», — звернувся лідер РПЛ до урядовця.

Міністр пообіцяв оперативно відреагувати на депутатський запит Олега Ляшка. Політик наголосив, що створення умов для нормального життя і праці людей з інвалідністю — пріоритет його команди.

«Ми добиваємося звільнення від ПДВ продукції, яку виготовляють УТОСівці, щоб вони мали можливість більше заробляти. Також ми вимагаємо від уряду відновлення пільгового проїзду для не-
зрячих людей та повернення 50-відсоткої пільги на ліки. Сьогодні цю пільгу скасували і незрячі змушені всі свої копійчані пенсії віддавати на медикаменти. Також ми добиваємося перерахунку пенсій для людей з інвалідністю. Незряча людина отримує 600—800 гривень на місяць і 250 гривень той, хто доглядає за нею. Пачка пігулок дорожче коштує, ніж ця допомога від держави. Хай ті, хто виділяє ці мізерні доплати та забирає в людей пільги, хоча б на годину одягнуть на себе пов’язку і спробують прожити. Тоді вони зрозуміють, що таке бути незрячим», — переконаний Олег Ляшко.