Нещодавно соціальні мережі та засоби масової інформації вибухнули повідомленнями, що в холі Миколаївської міськради сталася бійка між захисниками безпритульних собак і директором комунального підприємства «Центр захисту тварин» Олександром Голобродським. Причина колотнечі: працівники КП «Центр захисту тварин», за їхніми словами, на підставі висновків про агресивність або невиліковні хвороби приспали 70 собак.

За словами заступника миколаївського міського голови Юрія Степанця, комісія у складі кінологів та фахівця-ветеринара протестувала собак, що утримуються на території підприємства, провела аналізи та виявила тварин з ознаками різних захворювань, у тому числі, носіїв небезпечної хвороби — дирофіляріозу. Саме цих собак та тих, що комісія визнала агресивними, а отже, такими, що не можуть бути випущені на вулицю, і піддали евтаназії. Роботу, кажуть, проведено в рамках чинного законодавства.
Про це йдеться і на офіційній сторінці закладу у Фейсбуці, з якої зрозуміло, що на підставі Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Методичних рекомендацій щодо проведення евтаназії тварин, затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини від 07.09.2010 р. № 365, та внутрішніх документів було прийнято рішення про присипляння 70 безпритульних собак на підставі висновків про їх агресивність чи невиліковні хвороби. Так переконують чиновники...
Якось не віриться, що одночасно на підприємстві, покликаному рятувати тварин, важко занедужало стільки вихованців. Зрештою, це ж не шкуродерня!
...Захисники ж тварин гнуть своєї! Буцімто працівники центру не мали права присипляти тварин. Цитують уже згаданий Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження». За словами депутата Миколаївської міської ради Лариси Веселовської, приспаними можуть бути дуже хворі, скалічені та тварини зі сказом. А на території комунального підприємства утримувалися цілком адаптовані, соціалізовані й мирні песики. Ба, більше. Мовляв, комунальники приспали тих собак, яких готові були небайдужі миколаївці забрати із притулку. Не встигли...
Як бачимо, думки розділилися. Слова тих, хто за службовими обов’язками має охороняти тварин, зі словами тих, хто робить це за покликом серця чи ще з якихось меркантильних міркувань, суттєво різняться. Понад те — вони діаметрально протилежні. Тож, можливо, слід зупинитися та трохи охолонути, а там надійдуть висновки від поліції, яка проводить перевірку інциденту.

Віктор БОНДАР.

P.S. До виборів ще далеко, але, схоже, декому не терпиться будь-що й за будь-яку ціну збурити людей і набрати побільше балів, не лише вчиняючи шарварок  під стінами міськради, а й паралізуючи діяльність комунального підприємства та перешкоджаючи працівникам КП виконувати свої обов’язки. А трапиться щось нехороше: покусає-порве когось песик... звинуватять комунальників?
 

P.P.S. А тим часом на сторінці КП «Центр захисту тварин» у соціальних мережах з’явилося таке повідомлення:
«Шановні містяни та гості Миколаєва!
Уже тиждень робота КП Миколаївської міської ради «Центр захисту тварин» блокується представниками зоозахисту.
Повідомляємо про ТИМЧАСОВЕ припинення відлову собак, за винятком випадків крайньої необхідності. Підприємство не може припинити роботи із підбору трупів, оскільки це загрожуватиме санітарно-гігієнічному благополуччю міста...
Чекаємо на пропозиції зоозахисних організацій».

 

МІЖ ТИМ

Працівники «Центру захисту тварин» скаржаться, що протестувальники, намагаючись проникнути на територію підприємства, облили зеленкою одного з працівників.
КП «Центр захисту тварин» створено з метою реєстрації й стерилізації тварин, а також для відловлювання та чіпування безпритульних.
Підприємство обладнане вольєрами для утримання безпритульних тварин.
Минулоріч центр звітував, що знайшли господарів для понад 200 безпритульних тварин.
У міськраді зазначають, що до них надходять скарги на агресивну поведінку собак на вулицях Миколаєва.