У рамках XXV Міжнародного гуцульського фестивалю в селі Татарові, що входить до Яремчанської міської ради, встановили рекорд на найтриваліше виконання танцю аркан. Понад шістдесят аматорів із Прикарпаття та сусідньої Буковини потішили місцеву публіку й гостей вправним виконанням хореографічної постановки.

На знімку: аркан — символ сили.

Танцювали аркан 1 годину 5 хвилин, чим встановили національний рекорд. Його зафіксував представник Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський та вручив відповідний диплом сільському голові Татарова Олегу Дзем’юку. Найвитриваліші танцівники — Олексій Фалафівка із Путильського району, що в Чернівецькій області, та Ярослав Ющак із Нижнього Вербіжа Коломийського району — отримали пам’ятні кубки та відзнаки.
Аркан — традиційний народний гуцульський чоловічий танець, який є елементом обряду посвячення юнаків у легіні. Після такого ритуалу юнак отримує право танцювати, носити сокирку-бартку та підв’язуватися широким поясом.
Нагадаємо, що XXV Міжнародний гуцульський фестиваль триває у населених пунктах Яремчанської міської ради з 21 по 29 липня.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото Юрія ЯСІНСЬКОГО.

Івано-Франківська область.