Днями Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів презентував новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків. Мета — винаходи перетворити на бізнеси і залучити до їхнього розвитку приватних інвесторів, за умовами сума інвестицій має бути від двох мільйонів гривень.

Директор департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Валерій Жалдак, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук, Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Фото зі сторінки Степана Кубіва у Фейсбуці.

«Проекти відбиратимуть на прозорому конкурсі із застосуванням платформи ProZorro. Це модель, коли реалізація соціально або ринково доцільного винаходу співфінансується державою та приватним інвестором. Такий механізм уже давно використовують у світі. В Ізраїлі, наприклад, така модель партнерства держави з винахідниками дала змогу істотно посилити start-up рух та значно збільшила кількість інновацій та винаходів в країні», — розповів Степан Кубів.

На прозорому конкурсі, за його словами, планують відібрати 30 проектів, обсяг фінансування становить 19,5 млн гривень.