Сесію Рівненської обласної ради під головуванням Олександра Данильчука, що відбулася 27 липня, можна назвати комунальною, бо на ній розглянуто низку питань з реформування комунальних медичних закладів у зв’язку з проведенням медичної реформи; призначено керівників деяких комунальних закладів, зокрема, Рівненського обласного перинатального центру -Вікторію Єнікеєву, Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені В. Поліщука — Романа Шустика та ін.

Депутати проголосували і за внесення змін до програми «Питна вода Рівненської області» на 2006—2020 роки. Відтак буде виконано ряд заходів з охорони джерел питного водопостачання, доведення якості питної води до встановлених нормативів.

Передбачено також співфінансування з обласного та місцевих бюджетів, інших джерел на технічне переоснащення водозабірних свердловин на ділянці у селі Горбаків (понад 5,1 мільйона гривень), виготовлення схеми оптимізації роботи системи водопостачання та водовідведення міста Острога (120 тисяч гривень), придбання обладнання для здійснення контролю за кількістю та якістю стічних вод для хімлабораторії «Рівнеоблводоканалу» (454,8 тисячі), а також для закупівлі обладнання для контролю за кількістю та якістю питної води для лабораторії хіміко-бактеріального контролю того ж таки «Рівнеоблводоканалу» (561,7 тисячі гривень).

Взявши слово з цього питання, голова фракції «Батьківщина» в облраді Микола Кучерук зауважив, що навіть депутати на свої запити від контролюючих органів не можуть отримати дані про моніторинг якості питної води у населених пунктах Рівненщини.

Цю інформаційну прогалину потрібно ліквідувати: люди повинні знати, яку воду вони споживають, бо від цього залежить їхнє здоров’я.

За традицією, на сесійному засіданні ухвалено низку звернень до вищих органів держави з різних проблем.

Одне із звернень адресовано Президенту П. Порошенку, Голові Верховної Ради А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману щодо законодавчого врегулювання перерахунку пенсій, які були призначені до 1 травня 2016 року відповідно до Закону України «Про державну службу». Це стосується 2,3 тисячі державних службовців Рівненщини, яким було призначено пенсії за нормами статті 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993.

«Сплачуючи більший відсоток страхових внесків від встановленого для інших категорій працюючих, та маючи обмеження в отриманні додаткових видів доходу, державні службовці, які працювали в органах державної влади та місцевого самоврядування більш як 20 років, мали від держави гарантію на належне соціальне забезпечення в старості — встановлення пенсії у розмірі 80—90 відсотків від заробітної плати та подальший її перерахунок у разі підвищення заробітної плати.

Статтею 37-1 Закону України «Про державну службу» було визначено, що у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв’язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно проводився перерахунок раніше призначених пенсій.

Востаннє перерахунок пенсій державним службовцям проведено у лютому 2008 року.

З 01.05.2016 пенсіонери-державні службовці позбавлені права на перерахунок пенсій, призначених згідно із Законом України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ, у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII та втратою чинності положень Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ.

Законом України від 03.10.2017 № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якими передбачено, у разі доцільності, переведення осіб, пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про державну службу», на пенсію на загальних умовах.

Майже тисячу пенсіонерів з числа державних службовців, яким було призначено пенсію за Законом України «Про державну службу», переведено на пенсію на загальних підставах. При цьому розмір їх пенсій збільшився на незначну суму. Водночас майже півтори тисячі таких осіб продовжують отримувати пенсії на умовах Закону України «Про державну службу» у розмірах, встановлених ще у 2008 році.

У зв’язку зі змінами законодавства державні службовці, яким пенсії призначені до 01.05.2016, втратили право на перерахунок пенсій, та, незважаючи на стаж державної служби — праці в інтересах держави і суспільства — 20 і більше років, отримують пенсію у значно меншому розмірі, ніж державні службовці, яким пенсію призначено після 01.05.2016.

Невідкладність внесення змін щодо перерахунку пенсій державним службовцям обумовлена й тим, що статус державного службовця, гідність їхньої професії та відповідальність, яку вони беруть на себе, має відповідати належному рівню соціального забезпечення в старості, який в свою чергу має захистити працюючих державних службовців від дії стимулів, через які можна впливати на управлінські рішення.

З огляду на викладене, з метою зняття соціальної напруги серед пенсіонерів-державних службовців просимо ініціювати питання щодо внесення змін до статті 90 Закону України від 10.12.2015 № 889-VII «Про державну службу» щодо відновлення права на перерахунок пенсій особам, яким пенсію призначено відповідно до Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ на підставах, які діяли на час виходу особи на пенсію, в тому числі й у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям за посадою, з якої була призначена пенсія», — йдеться у Зверненні Рівнеоблради до керівників держави.

Рівне.