«Слава Україні!», «Слава Українській Церкві!», «Україні — Єдину Помісну Церкву!», «Здоров’я Патріарху Філарету!» — під такими гаслами у Києві у суботу, 28 липня, відбулася Всеукраїнська хода, присвячена 1030-річчю хрещення Київської Русі-України. За різними даними, в ній взяли участь від 65 до 150 тисяч людей, які приїхали у столицю з різних єпархій усіх областей. 

Віряни Української Православної Церкви на чолі з Святійшим Патріархом Філаретом та Української автокефальної Церкви на чолі з митрополитом Макарієм пройшли від Володимирського патріаршого собору до Володимирської гірки, де відбувся молебень за Україну та створення Єдиної Помісної Української Церкви. У ході та інших урочистих заходах взяв участь Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною Порошенко, Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, члени уряду, політики, громадські діячі, волонтери (на знімку).

Напередодні, 27 липня, Петро Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського Патріархату, що прибула в Київ для участі у святкових заходах. Приймаючи поважних гостей, глава держави висловив вдячність Його Святості Вселенському Патріарху Варфоломію «за постійну турботу Матері-Церкви про віруючих українського народу, який переживає непрості часи агресії проти нашої держави з боку Російської Федерації, у зв’язку з незаконною анексією Криму». Він зазначив: «Для більшості українців є дуже важливими слова Його Всесвятості про те, що Україна не є канонічною територією Російської Православної Церкви. Що передача в 17 столітті контролю Москві відбувалася в неканонічний спосіб. І так само, як і ми, Його Всесвятість вважає нашою Матір’ю-Церквою саме Константинопольський Патріархат».
Представник Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл наголосив, що делегація Патріархату перебуває в Україні від імені Його Всесвятості, і передав Президенту послання від Патріарха Варфоломія. Єпископ Едмонтський Української Православної Церкви в Канаді Іларіон зачитав послання, в якому Патріарх Варфоломій відзначив важливість хрещення Святого Володимира від Першопрестольної церкви Константинополя в метрополії Херсонесу та хрещення Русі-України. «Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво, нестримну турботу і церковний покров церкви Константинополя через створення митрополії Київської і всієї Русі, яка стала шістдесятою метрополією Вселенського Патріархату. Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської Церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви, і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою метою дарувати українській церкві автокефалію», — йдеться у посланні.
Митрополит Гальський Еммануїл у виступі на Володимирській гірці, де височіє пам’ятник хрестителю нашої землі, рівноапостольному князю Володимиру, сказав: «Вселенський Патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, які повторюються вже понад чверть століття». Він наголосив: «Чада Української Церкви та її провідники мають право на своє місце серед Церков». І додав: «Материнська Церква вже винесла ухвалу 20 квітня цього року. А саме — розпочати процедуру для досягнення остаточної мети — надання автокефалії Українській Православній Церкві». Митрополит Гальський Еммануїл підкреслив, що це стало можливим після звернення української влади, Президента України, «що є наступником політичної структури Київської Русі».
«Ми впевнені в тому, що Вселенський Патріархат на вашому боці. Ви не будете сиротами, тому що Матір-Церква знайде вихід для того, щоб долучитися до вашого поступу, вашого успіху, вашого зростання у вірі Христовій», — сказав представник Константинополя. Він наголосив, що Вселенський Патріархат «не дасть тим, хто ненавидить правду, провадити свої витівки тут в Україні».
«Ми висловлюємо надію, що Господь наш справдить і задовольнить усі ваші потреби. Хай буде з вами Боже благословення Господа нашого Ісуса Христа», — сказав митрополит Гальський Еммануїл.
Як повідомляється на сторінці Української Помісної Православної Церкви у Фейсбуці, Вселенським Патріархом на отримане від глави РПЦ Кірілла (Гундяєва) офіційне запрошення взяти участь в заходах, присвячених «1030-летию Крещения Руси» було направлено відповідь щодо неможливості та недоцільності участі представників Вселенського Патріархату у заходах, що проводитимуться в РФ. У відповіді Вселенського Патріарха також зазначено, що дійсні свята з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі відбуватимуться у Києві. Моcква ж не має підстав для організації урочистостей з приводу подій наприкінці X ст. в Києві, а приєднання Київської Митрополії Московським патріархатом у другій половині XVII ст. Константинополем не визнається.
Президент Петро Порошенко під час урочистостей зазначив, що український народ очікує на рішення про надання Томосу про автокефалію. «Це історичний момент для України і Української Церкви повернутися в лоно Церкви-Матері», — підкреслив він.
Глава держави сказав: «Але опоненти в безсилій злобі застосовують увесь арсенал пропаганди і маніпуляцій... Від поширення міфів і відвертої неправди, в тому числі і про Його Всесвятість, до відвертих погроз і залякування». Президент також зазначив: «Я гарантую, влада не втручатиметься у суто внутрішні церковні справи. Але наголошую, проте й іншим державам українська влада не дозволить цього робити. Для того і вважаю конче необхідним обрубати всі щупальця, якими всередині нашого державного організму орудує країна-агресор».
Петро Порошенко подякував Патріарху Філарету й усім ієрархам УПЦ КП, митрополиту Макарію і єпископату УАПЦ та архієреям УПЦ Московського патріархату, що є прихильниками автокефалії, за духовну єдність й звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з прохання надати Томос. Він підкреслив, що символічним є той факт, що засновником Константинопольської кафедри є апостол Андрій Первозваний, який за переказами освятив Дніпровські гори і народ, що населяв береги Славутича.
За визначенням Святійшого Філарета, хода, присвячена 1030-річчю хрещення Києва, стала наймасштабнішою за всі роки Незалежності. Вона засвідчила прагнення мільйонів українців мати свою Українську Церкву. Багато з тих, хто йшов колоною, над якою майоріли сотні синьо-жовтих прапорів, цей день порівнювали з Майданом — серед людей, більшість яких вдягнула святкові вишиванки, панувало особливе піднесення. Люди щиро посміхалися й співали — звучали Державний гімн України, «Боже великий, єдиний, нам Україну храни», величальні пісні Богу й Богородиці. Біля пам’ятника Володимиру представники Луцької єпархії заспівали гімн усі разом. Тоді як батюшки Московського патріархату у Володимир-Волинському перервали святкування і пішли геть на знак протесту проти читання віршів Тараса Шевченка місцевим мешканцем.

Світлана ЧОРНА.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА
(прес-служба Президента України).