Роботу районів, міст та об’єднаних територіальних громад Рівненщини за останні півроку підсумували на колегії Рівненської ОДА. Лідерами загальнообласного рейтингу за результатами соціально-економічного розвитку є місто Рівне, Костопільський і Сарненський райони. Рейтингове оцінювання проводили за 32 критеріями та сімома напрямами: бралися до уваги показники господарського комплексу, надходження до місцевих бюджетів, впровадження реформ, доходи та зайнятість населення, розвиток освіти, культури, охорони здоров’я тощо.

А ось 29 об’єднаних громад досліджували за фінансовою спроможністю. Цей аспект є найсуттєвішим, бо від нього залежить успішність ОТГ. Зокрема, були опрацьовані такі показники: власні доходи, капітальні видатки на одного мешканця та адмінапарат, рівень дотаційності бюджетів.

«Клеванська, Привільненська і Тараканівська ОТГ є лідерами за власними доходами у розрахунку на мешканця. У цих громадах на людину припадає 1800 гривень», — повідомив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Визначили й рівень дотаційності ОТГ. Держава може дотувати 30 відсотків до місцевих бюджетів громад, решту коштів вони повинні заробляти самі. Більшість ОТГ області підпадає під цей критерій. Самі на себе заробляють Клесівська, Крупецька та Клеванська громади. Натомість у семи ОТГ — Локницькій, Пісківській, Немовицькій, Мирогощанській, Деражненській, Бугринській та Миляцькій — високий рівень дотаційності.

Окремо Ігор Тимошенко зупинився на показниках видатків на утримання апарату управління. Загалом на це рекомендують витрачати не більш як 20 відсотків. Лідерами за цим критерієм є Клеванська, Радивилівська та Смизька громади. Натомість понад 40 відсотків власних доходів іде на утримання апарату в невеликих громадах — Боремельській, Козинській, Підлозцівській.

За матеріалами РОДА підготувала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.