Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко (на знімку) заявила, що українська влада використовує всі можливості для звільнення громадян України, які утримуються в тюрмах Російської Федерації, окупованому Криму та окремих районах Донбасу.

«Ми зараз, як держава, шукаємо всі можливості витягти наших, всі механізми намагаємося задіяти для того, щоб звільнити. Ви бачили, що останні тижні принесли, — і заяву саміту Україна—ЄС, де звучить вимога звільнення заручників; і заяву саміту НАТО, де звучить ця вимога; і заяву Парламентської Асамблеї ОБСЄ; і резолюцію ПАРЄ; і під час особистих зустрічей президентів Порошенка з колегами Макроном і Трампом ця тема піднімалася, — заявила Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці. — Ми готові до серйозних компромісів — передати РФ їх «потєряшек», щоб забрати наших. Але Путін використовує наших заручників як той козир у кишені, і який він готовий викласти на стіл, продати, але за що? За Крим? За те, щоб залишили в спокої їх і скасували санкції? За те, щоби Росія залишилась на Донбасі, де «ихтамнет»? От в чому питання. Він просто так поки що не збирається віддавати. І точно не збирається на 36 їх обмінювати».

Ірина Геращенко зазначила, що російська сторона спробує використати тему звільнення заручників для впливу на виборчу кампанію в Україні: «Ще кілька тижнів тому я поділилася з журналістами своїми передчуттями, що Путін використовуватиме тему заручників в українській виборчій кампанії. Сьогодні ці відчуття ще гостріші. Тема «важная и актуальная» для суспільства, й Кремль буде її розігрувати по повній. Жахливо, коли долі людей стають цинічним інструментом для впливу на український політичний ландшафт. Це ми дуже гостро відчули й на останній зустрічі в Мінську. Тим не менше, ще раз направили листа РФ, цього разу від Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової її візаві Тетяні Москальковій з пропозицією зустрітися на полях Мінська в будь-який, зручний для росіян час, аби реалізувати, нарешті, високі домовленості президентів Порошенка і Путіна, щодо гуманітарного обміну візитами і моніторингу умов утримання в’язнів, й ключове — аби розблокувати процес звільнення».

Ірина Геращенко нагадала, що з березня українська сторона не отримала жодної відповіді від РФ на пропозицію віддати їм 36 росіян, також були відкинуті в рамках Мінська всі пропозиції України з продовження звільнення українців з окупованих територій.

«Все це наводить на думку, що Кремль чекатиме старту української виборчої кампанії й потім спробує грати не лише на темі заручників, але й більш широко — Донбасу, війни і миру, підштовхуючи до «прямих переговорів» з ОРДЛО і демонструючи прихильність до певних кандидатів і партій, готових розмовляти на умовах Кремля, а не з позиції України (що робить нинішня влада й що так дратує Кремль)», — резюмувала політик.

Вл. інф.