Лілія БІЛОУС: «Прагнемо належно виконувати доленосну для людей місію»

Лілія Білоус (на знімку) за фахом учитель іноземної мови (англійська та німецька) та зарубіжної літератури.

У 2004 році закінчила Київський педуніверситет імені Драгоманова. У 2006-му отримала ступінь магістра. Працювала викладачем, займалася громадською роботою. З 2015-го — в Національному комітеті Товариства Червоного Хреста України, де спочатку займала посади адміністратора програм співробітництва, потім першого заступника генерального директора. Нині — генеральний директор Національного комітету ТЧХУ. У цьому статусі вона й стала співрозмовником кореспондента «Голосу України».

— Ліліє Миколаївно, у квітні Товариство переступило поріг свого другого сторіччя. Які подальші плани у його діяльності?
— У березні 2017 року від імені Товариства Червоного Хреста України його президент повідомив Міжнародну Федерацію Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця про початок підготовки до процесу реформування нашої, найбільшої в Українській державі, громадської організації, перебудови діяльності Товариства так, як цього вимагає сьогодення. Стратегія Товариства на 2018—2020 роки є перехідним планом розвитку. В ній окреслено чотири напрями, які Товариство впроваджує останні кілька років у багатьох областях України. Визначено основні позиції становлення та розвитку ТЧХУ на наступний період. Це, зокрема, робота із запобігання та реагування на надзвичайні ситуації для забезпечення допомоги постраждалому населенню, розвиток програм охорони здоров’я та опіки людей із вразливих верств населення, зміцнення потенціалу у сфері комунікації, забезпечення сталого постійного поступового організаційного розвитку Товариства загалом. Головним пріоритетом є безпосереднє надання допомоги вразливим категоріям населення, а від початку 2014 року — постраждалим унаслідок збройного конфлікту на сході України. Це внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю, сім’ї загиблих учасників збройного конфлікту, мешканці Донецької і Луганської областей, наші постійні підопічні із числа вразливих верств населення у всіх областях. Велику увагу приділяємо розвитку послуг та підтримці громадян, які цього гостро потребують. Розвиваємо також такі напрями, як мобілізація ресурсів та фандрейзинг, тобто залучення грошових коштів та інших ресурсів (людських, матеріальних, інформаційних тощо), які організація не може забезпечити самостійно та які необхідні для реалізації певного проекту або своєї діяльності загалом, автоматизація процесів бухгалтерського та складського обліку, що зі свого боку забезпечить прозорість та підзвітність. Одним із найважливіших напрямів, якому Товариство приділяє особливу увагу, є кадровий розвиток та залучення волонтерів, що потребує насамперед створення комфортних умов для роботи та забезпечення належного фінансування.
— Яких загалом змін слід очікувати в діяльності національного Червоного Хреста?
— Виходимо з того, що у спеціальному законі стосовно місця ТЧХУ в суспільстві прописана його допоміжна роль у державі. А отже, і наше Товариство зазнаватиме змін, адекватних тим, що вже відбуваються і відбуватимуться в Україні. Маю на увазі, зокрема, процеси децентралізації в країні: вони спонукають до підтримки та активного розвитку представництв ТЧХУ на місцях — у районах, містах, територіальних громадах. Товариство однозначно потребує реформування, яке передбачає забезпечення сталого розвитку основних напрямів діяльності та послуг, що відповідають потребам вразливих верств населення. Тому ставимо за мету та впроваджуємо поступові зміни у всіх напрямах діяльності, щоб мати змогу прозоро та інформативно звітувати про нашу діяльність, впроваджуємо сучасні технології, особливо у сфері комунікацій та обліку, відновлюємо розвиток кадрового потенціалу та продовжуємо забезпечувати становлення волонтерства в Товаристві як основи для забезпечення цілісності Червоного Хреста в Україні.
— Чим Червоний Хрест відрізняється від інших недержавних чи благодійних організацій в нашій країні?
— Наша мета — захист життя людини, запобігання та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, стихійних лих, катастроф та аварій, надання допомоги медичній службі збройних сил і органам охорони здоров’я, сприяння органам державної влади України в їх діяльності в гуманітарній сфері. Ми здійснюємо нашу діяльність, поважаючи та підтримуючи Основоположні принципи Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та досягаємо нашої мети цілком неупереджено, без будь-якої дискримінації за національною, расовою, статевою, релігійною, мовною, класовою ознаками чи політичними переконаннями. Діяльність ТЧХУ регулюється двома законами України — «Про Товариство Червоного Хреста України» та «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала в Україні». Згідно зі Статутом Товариства наша структура відповідає адміністративно-територіальному устрою держави: ми маємо організації у всіх областях України, так само, як і організації та представництва в більшості районів. У зв’язку із процесом децентралізації ставимо за мету розвиток центрів Червоного Хреста як його представництв у територіальних громадах. Як член Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Товариство має змогу встановлювати міцне партнерство — та наразі співпрацює — з Національними товариствами Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з багатьох країн Європи, Азії, Північної Америки. До початку подій на Майдані, в Криму та на сході України ми мали змогу підтримувати Національні товариства в їхній діяльності під час надзвичайних ситуацій. А тепер за істотної підтримки наших партнерів по Руху постійно допомагаємо постраждалим унаслідок збройного конфлікту. Одно слово, прагнемо належно виконувати доленосну для людей місію.
— Чи з’явилися нові напрями діяльності Товариства у зв’язку з виникненням збройного конфлікту?
— Аспекти тут різні — і різнопланова гуманітарна допомога, і психосоціальна підтримка, і соціальна згуртованість (пропаганда культури ненасилля і миру). Важливі напрями діяльності — організація в складі Товариства волонтерських загонів швидкого реагування, навчання населення навичок надання першої допомоги, в тому числі в «сірій зоні» на сході країни. Товариство має унікальний досвід діяльності мобільних діагностичних медичних бригад, які вперше ми створили після Чорнобильської катастрофи в радіаційно забруднених регіонах. Цей досвід застосували і тепер для надання медико-діагностичної допомоги населенню, постраждалому від збройного конфлікту, яке проживає в Донецькій і Луганській областях і має обмежений доступ до медичних послуг. Тепер тисячі пацієнтів їх отримують: мають змогу проходити терапевтичні обстеження, зокрема, електрокардіографію, глюкозометрію та ультразвукову діагностику в умовах сільських медпунктів. Ще один новий проект — підтримка домогосподарств, у рамках якого бенефіціари отримують грошові гранти для розвитку власної справи.
— Розкажіть, будь ласка, про фінансування Товариства та його джерела. 
— У 2017 році бюджет Товариства на 50 відсотків складався з фінансування, яке було забезпечено у співпраці з нашими міжнародними партнерами. На жаль, фінансування від держави, яке було істотною часткою річного бюджету Товариства і яке забезпечувало діяльність Товариства у сфері надання допомоги вразливим літнім людям протягом 55 років, було зупинено за рішенням Міністерства охорони здоров’я України. На місцевому рівні діяльність з надання на дому та в медико-соціальних центрах Червоного Хреста послуг одиноким та умовно одиноким людям похилого віку та особам з інвалідністю була однією з основних протягом багатьох років. Скасування такого фінансування істотно вплинуло на організацію діяльності на місцях та, найголовніше, залишило без регулярної підтримки велику кількість людей, які були та залишаються нашими підопічними. Окрім фінансування, отриманого завдяки міжнародній співпраці, ми залучаємо також натуральну та гуманітарну допомогу необхідними речами, предметами домашнього вжитку, продуктами тощо. Частково бюджет також складається з фінансування від співпраці наших місцевих організацій з органами місцевого самоврядування та владою на місцях, цільових та нецільових пожертв небайдужих людей та підтримки внесками членів Товариства Червоного Хреста України.
— До речі, яка нині система членства у ТЧХУ? Навіщо ставати членом Товариства?
— Членство — справа не нова. Воно практикується з моменту затвердження у 1991 році першого Статуту Товариства часів незалежної України. Проте процес набуття членства в Товаристві, як і просвітницька діяльність, націлена на поширення інформації про його діяльність, потребують істотних змін та оновлення. Так, у 2017 році, в рамках реформування діяльності Товариства було запропоновано новий концептуальний підхід до членства, а від початку 2018-го розпочалося залучення небайдужих людей до підтримки діяльності Товариства та формування персонального складу його членів. З другого кварталу 2018 року марка «Членський внесок» була виведена з обігу та, на підтвердження факту членства в Товаристві, впроваджено членський квиток з індивідуальним номером.
Навіщо ставати членом Товариства Червоного Хреста України? Кожен громадянин виявляє свою соціальну активність у найбільш прийнятний спосіб. Багато людей є нашими волонтерами, за покликом серця надають допомогу нужденним, залучаючись до різноманітних видів діяльності в Товаристві, навчання та тренінгів. Долучаючись до членства, свідомо та у відкритий спосіб, кожна людина насамперед підтримує організацію, членом якої вона є, фінансово. Такі кошти дають змогу забезпечувати статутну діяльність Товариства, зміцнювати розгалужену мережу ТЧХУ по всій Україні, ставати більш незалежними від зовнішнього фінансування. Станом на сьогодні, відсоток залучених коштів від членських внесків становить лише майже 5 відсотків. Ми впевнені, що оновлений підхід до набуття членства в Товаристві дасть змогу збільшити зацікавленість, а забезпечення прозорості в діяльності стане запорукою довіри людей. А отже, розраховуємо відповідно і на активізацію волонтерства.
— А скільки волонтерів маєте сьогодні, які функції вони виконують?
— Волонтерська діяльність — це основа організації діяльності Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у всьому світі. Зрозуміло, що порівняно з країнами Європи культура волонтерства перебуває тільки на стадії становлення. Водночас надзвичайно важливими є ті засади волонтерства, які ми завдяки наполегливій командній роботі зможемо закласти в суспільстві. Кількість волонтерів у Товаристві порівняно невелика: 3,5—4 тисячі. Активних волонтерів, які на регулярній основі залучаються до роботи, живуть діяльністю Червоного Хреста, є його частиною, — майже 3 тисячі. Наші волонтери знаходять себе в різноманітних сферах. Це і допомога літнім людям на дому, робота з маленькими дітками, участь у кампаніях та акціях, спрямованих на протидію поширенню соціально небезпечних хвороб (ВІЛ/СНІД, туберкульоз), психосоціальна підтримка та організація майстер-класів, тренінгів. З 2014 року розвиваються загони швидкого реагування, основна мета яких — забезпечення належної допомоги постраждалим під час надзвичайних ситуацій, масових заходів, громадських заворушень та неспокою. Волонтери навчаються та набувають кваліфікації інструкторів та тренерів з першої допомоги. З 2017-го ми почали розвивати волонтерський потенціал в одному з основних напрямів статутної діяльності — міжнародне гуманітарне право. Кожен обирає той напрям, в якому він себе бачить найкраще. Сильна особиста мотивація — це саме той чинник, який відрізняє висококваліфікованого волонтера Червоного Хреста з-поміж усіх. Саме завдяки волонтерам та співробітникам ми входимо до трійки лідерів благодійних організацій України за рівнем довіри. Впевнено можна сказати, що саме наполеглива командна робота надає Товариству змогу відновлювати свою значущість, забезпечувати більшу прозорість та продовжувати розвивати послуги з надання допомоги, як цього вимагає сьогодення.

Фото надано Національним комітетом ТЧХУ.