У Верховній Раді зареєстровано проект змін до закону про житлово-комунальні послуги, які стосуються права на відмову від постачання теплової енергії. Його автори представляють різні парламентські фракції — Юрій Одарченко («Батьківщина»), Леонід Ємець («Народний фронт»), Андрій Вадатурський («Блок Петра Порошенка»). Політичних опонентів об’єднало спільне бажання змінити сферу ЖКГ так, щоб люди могли отримувати більш якісні послуги.

«Хочемо надати право людям, які проживають у багатоквартирних будинках, відмовитися від послуги теплопостачання за своєю ініціативою, — заявив у коментарі Ю.Одарченко. — Нині громадяни в нашій країні мають декілька обов’язків, як-от: служити в армії, платити податки, але постачальники тепла поклали ще й обов’язок — платити за тепло, навіть якщо ця послуга й непотрібна. Наш законопроект надає право звернутися до постачальника із заявою про відмову від надання послуги. Протягом місяця йому мусять надати технічні умови, на основі яких можна провести певні роботи в своїй квартирі, щоб отримати можливість відключитися. Потім — пред’явити теплопостачальнику звіт про те, що роботи виконано і все».

Леонід Ємець у своїх оцінках нинішньої ситуації, що склалася на ринку тепла, більш категоричний. «Рабство було скасовано, але його лише перейменували, бо те, що нині відбувається з тарифами, схоже на рабство», — сказав він. За словами народного обранця, люди змушені дорого платити, але навіть не можуть бути впевнені, що ці кошти точно йдуть за надані послуги. «До мене приходять виборці з дуже чіткими претензіями до держави —чому до них приходять повідомлення про те, що їм виключають на місяць гарячу воду, а потім приходять платіжки, в яких є суми за гарячу воду, — наголосив парламентарій. — Чому люди мають бути в рабстві якихось підприємств, які самі визначають, скільки кому платити, незалежно від того, чи надавалася послуга взагалі? Наш законопроект врегульовує ці питання».

Нині відключення від мереж централізованого опалення в багатоповерхових житлових будинках регулюється правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, які затверджено постановою Кабміну. Під час проектування в більшості будинків закладено саме централізоване опалення і будь-яке втручання в систему може порушувати права інших мешканців. Дозвіл на відключення надає постійно діюча комісія, створена органом місцевого самоврядування.

Народні депутати пропонують прописати в законі окрему статтю, згідно з якою встановлюватиметься порядок відмови від послуги постачання теплової енергії. Зокрема, передбачається, що власник квартири реалізує своє право шляхом подання заяви до виконавця послуги. Якщо процес надання дозволу на відключення через якісь умови затягуватиметься, то закон передбачатиме відповідальність, каже Юрій Одарченко. Для цього у запропонованих змінах мають намір передбачити норму, згідно з якою споживач не сплачуватиме за період, протягом якого затягують процедуру.

До термінового внесення цього законопроекту народних депутатів спонукав скандал, пов’язаний із виплатою премій працівникам «Нафтогазу». Мовляв, ці премії формують за рахунок завищених тарифів. «Якщо люди не можуть впливати на встановлення тарифу, ми маємо надати їм хоча б право безальтернативної відмови від послуги і позбутися небезпеки позбавлення житла», — наголосив парламентарій.