Уперше за роки незалежності до річниці свята у Вінниці не відкриватимуть Дошку пошани «Праця і звитяга». Однак заплановано багато інших урочистостей.

Цьогорічне свято Незалежності розпочнеться з урочистого підняття Державного прапора, покладання квітів до Меморіалу Слави та пам’ятного знака Героям Небесної Сотні і захисникам країни у протистоянні з російсько-терористичним агресором на Донбасі. Родзинкою стане низка фестивалів. В обласному центрі демонструватимуть своє мистецтво самодіяльні колективи на ХI фестивалі народної творчості «Скарби Поділля». Захід, в якому беруть участь представники усіх 27 районів краю, супроводжується колоритними виставками, їх представляють у «Народних світлицях». Місцем проведення є Центральний парк культури і відпочинку обласного центру.

У здавна знаному осередку вишивки, селі Клембівка Ямпільського району, готуються до обласного фестивалю вишивальниць «Мамину сорочку пригорну до серця». Вражаючи красивим і багатим, як завжди, обіцяє бути обласний фестиваль обрядових хлібів «Народу вічний оберіг». У кожному районі готують цикл заходів «Державність, вимріяна поколіннями».

Іменини держави вінничани святкуватимуть разом із побратимами. Очікують на приїзд двох делегацій з Польщі — Свєнтокшиського і Лодзинського воєводств, Ліберецького краю Чехії, Яського повіту Румунії та найближчих сусідів з Сороцького району Молдови. З названими регіонами вінничан єднає давня дружба. Зокрема, 60 років виповнюється з часу підписання договору про співробітництво з Келецьким (нині Свєнтокшиським) воєводством Республіки Польща. Відзначення такої дати регіони розпочали низкою заходів на початку 2018-го, і вони триватимуть до кінця року.

В області скасували таку форму вшанування кращих земляків, як занесення фотографій на Дошку пошани. Назвали це «агітаційно-пропагандистським спадком радянської доби».

Переважною більшістю голосів (56 «за», жодного «проти» чи «утримався», четверо не голосували), депутати облради скасували щорічне оновлення Дошки пошани. Кращих відзначатимуть за підсумками обласного конкурсу «Людина року», запровадженого облдержадміністрацією. Крім того, є ще одна відзнака — «За заслуги перед Вінниччиною». Її встановила обласна рада майже десять років тому.